Internacional 02/01/2013

Rècord de venda d'armes al desembre als Estats Units

La compra d'armament ha augmentat un 49% en un any, en ple debat sobre la limitació de l'ús d'armes després de la matança de Connecticut

Reuters / Acn
1 min
UNA ALTRA FIRA DE NADAL Una parada amb diferents rifles en un mercat a Kansas (Missouri) el passat dissabte. La possibilitat que Washington il·legalitzi els fusells semiautomàtics el gener n'ha disparat el preu, com també el de les municions. Entre aquest tipus de mercats i Internet es venen cada any sense cap mena de control el 40% de les armes dels Estats Units.

WashingtonLa venda d'armes als Estats Units ha assolit una xifra rècord. Segons les dades de l'FBI, la policia federal va fer al desembre 2,8 milions de verificacions d'antecedents per la compra d'armes, un procediment que s'ha de seguir per adquirir una arma de foc als Estats Units. Això significa un augment del 49% respecte del desembre de l'any anterior, una xifra rècord que arriba quan el país es troba en ple debat sobre la limitació de l'ús d'armes d'ençà de la matança de Connecticut per part d'un jove que anava fortament armat i dels nombrosos tirotejos que se succeeixen als Estats Units. Fins ara, el rècord era de dos milions de verificacions registrades el mes de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tiroteig de Connecticut, que va acabar amb la vida de 26 persones, entre les quals 20 nens, ha portat el govern nord-americà a iniciar un procés de creació de polítiques que regulin la violència armada. El vicepresident Joe Biden serà l'encarregat de coordinar el procés; no se n'esperen polítiques concretes, sinó fer front a la violència armada.

Durant una visita que Barack Obama va fer a Newtown, on va tenir lloc la tragèdia, el president va defensar la necessitat d'actuar per regular l'ús de les armes al país i evitar tragèdies d'aquest tipus. "No ho podem tolerar més. Aquestes tragèdies han d'acabar. I per posar-hi fi hem de canviar", va dir.

Per part seva, l'Associació Nacional del Rifle, el poderós lobi de la indústria d'armes del país, va prometre, a través d'un comunicat, "col·laboració significativa" per posar fi a aquest tipus de massacres.

stats