Estats Units

Almenys 18 morts en un doble tiroteig massiu a Maine

L'homicida continua fugat després d'atacar un bar i una bolera, i la policia demana a tots els ciutadans del comtat que no surtin de casa

3 min
Imatge del tirador que ha matat almenys 22 persones a Maine, captada per les càmeres de seguretat de la bolera.

BarcelonaAlmenys 18 persones han mort i 13 més han resultat ferides aquest dimecres a la nit en dos tirotejos massius que han tingut lloc en un bar i en una bolera de la ciutat de Lewiston, a Maine (Estats Units). Set han sigut cosides a trets a la bolera, vuit al bar i les altres tres han mort a l'hospital. Els fets han tingut lloc al voltant de les set de la tarda, hora local. A hores d'ara, el tirador continua fugat. La policia ha posat en marxa una operació de recerca del sospitós i ha demanat als residents de tot el comtat que es quedin dins de casa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El presumpte autor dels tirotejos ha estat identificat com a Robert Card, de 40 anys, i la policia el considera "armat i perillós". Segons han explicat les autoritats de l'estat, es tracta d'un instructor d'armes de foc i membre de la reserva de l'exèrcit dels Estats Units que havia patit problemes de salut mental i deia que sentia veus al cap. L'home havia passat dues setmanes ingressat en un centre de salut mental aquest mateix estiu, segons el Centre d'Informació i Anàlisi de Maine, informa Reuters. També havia amenaçat alguna vegada amb disparar en una base de la Guàrdia Nacional.

La pàgina de Facebook de l'oficina del xèrif del comtat d'Androscoggin ha difós una fotografia del presumpte homicida captada per les càmeres de seguretat de la bolera. En les imatges, s'hi veu l'home, amb dessuadora marró i barba, entrant a la sala armat amb un fusell semi-automàtic.

Fotografia del tirador que ha matat 18 persones i n'ha fet 13 a Maine, captada per les càmeres de seguretat quan entrava a la bolera.
Fotografia del tirador que ha matat 18 persones i n'ha ferit 13 a Maine, captada per les càmeres de seguretat quan entrava a la bolera.

Més d'un centenar d'agents estan desplegats a tot l'estat de Maine per tractar de localitzar-lo, amb l'ajuda de l'FBI. La cerca es concentra especialment al voltant del lloc on la policia ha trobat un vehicle policial tot-terreny (SUV) de color blanc que creuen que Card ha conduït després dels atacs, i que s'ha localitzat a la ciutat de Lisbon, a uns 11 quilòmetres al sud-est de Lewiston. En aquesta població, els agents anaven casa per casa buscant el sospitós. Segons la premsa local, Card viu a Bowdoin, un poblet de Maine que està a uns vint minuts en cotxe dels llocs on han tingut lloc els tirotejos.

Centenars de policies estan desplegats a Maine buscant l'autor.

A l'escola d'Auburn, una localitat a tocar de Lewiston, es concentraven ja des de la mateixa nit de dimecres testimonis i supervivents dels dos tirotejos i familiars que els buscaven, en una mena de "centre de reunificació", segons la premsa local.

Els dos llocs on s'han registrat els assassinats –la bolera Sparetime Recreation i el bar Schemengees Bar & Grille– es troben a uns 6,5 quilòmetres de distància l'un de l'altre. En el perfil de Facebook del bar s'ha publicat aquest dijous al matí, hora de Catalunya, un missatge del propietari: "Tinc el cor destrossat. No trobo les paraules. En menys d'un segon el teu món s'ha capgirat sense cap motiu. Hem perdut molta bona gent d'aquesta comunitat. Com es pot treure algun sentit de tot això? Envio les meves oracions a tothom".

"Una pista de bitlles. Un bar de barri. Llocs que freqüenten els nord-americans i on haurien de sentir-se segurs... aquestes són les escenes del crim de diversos tiroteigs aquesta nit a Maine", deia també Kris Brown, president de Brady, un grup activista contra les armes, en un comunicat.

Lewiston és la segona ciutat més gran de Maine, a uns 60 quilòmetres al nord de Portland. A l'estat no existeixen algunes de les principals lleis de seguretat d'armes, com ara la regulació sobre les d'assalt, les comprovacions universals d'antecedents i les lleis de "bandera vermella", que permeten desarmar temporalment les persones legalment considerades perilloses, segons Brady. A Maine, de fet, qualsevol persona major de 21 anys pot comprar una arma sense necessitat de permís, comprovació d'antecedents o registre d'armes, d'acord amb el web de l'associació proarmes USCCA. Portar armes, ocultes o a la vista, és legal a tot l'estat.

Aquest seria, segons els registres, el tiroteig més massiu als Estats Units d'aquest any 2023. De fet, els tirotejos massius –aquells en què hi ha quatre o més víctimes– ha augmentat al país des que va començar la pandèmia de covid-19 el 2020. El 2022 van ser 647 i aquest 2023 ja n'hi ha hagut 565, segons figura a l'Arxiu de la Violència Armada dels Estats Units.

stats