Estats Units

Els EUA investiguen uns documents confidencials trobats en una antiga oficina de Biden

Els arxius, dels quals es desconeix el contingut, pertanyen al període en què el demòcrata va ser vicepresident

Laia Berenguer Lumbierres
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, aquesta setmana

BarcelonaEl departament de Justícia dels Estats units investiga la troballa d'uns deu documents confidencials en una antiga oficina privada del president Joe Biden. Els arxius daten de l'època en què Biden va ser vicepresident de l'administració Obama, entre el 2009 i el 2017. Estaven tancats en un armari a l'edifici de Washington DC Penn Biden Center, un think tank afiliat a la Universitat de Pennsilvània que porta el cognom de l'actual president. Els arxius els va trobar l'equip d'advocats del president nord-americà, que els va entregar a les autoritats dels EUA després de notificar-ho a la Casa Blanca. La troballa va tenir lloc al novembre, just abans de les eleccions de mig mandat, d'acord amb el comunicat emès per l'advocat especial del president, Richard Sauber.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sauber ha explicat que van trobar els documents a l'armari mentre buidaven l'antic despatx de Biden al think tank per deixar-lo lliure. De moment no s'ha fet públic el seu contingut, quina implicació tenen o el seu nivell de confidencialitat, però segons ha informat la cadena de televisió CBS News no contenen secrets nuclears. També ha revelat que Biden ignora de què tracten.

La Casa Blanca ha afirmat que està col·laborant amb l'Arxiu Nacional –que ara mateix té els fitxers– i amb el departament de Justícia. La llei de registres presidencials dictamina que tots els documents pertanyents a la presidència i la vicepresidència del país s'han de lliurar obligatòriament a l'Arxiu Nacional, un protocol especial per protegir informació classificada.

S'ha obert una investigació per estudiar el contingut dels arxius en què participen l'FBI i el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland. El departament de Justícia n'ha encarregat la revisió a un fiscal de Chicago, John Lausch Jr., que va ser designat al càrrec per l'expresident Donald Trump. Lausch haurà d'aclarir com van arribar els documents al Penn Biden Center des del despatx del vicepresident a la Casa Blanca.

La reacció de Trump

L'existència dels fitxers es va fer pública poc abans que el departament de Justícia designés un advocat independent per decidir si a Trump se l'acusava criminalment d'amagar uns 300 documents presidencials a la seva casa de Mar-a-Lago, a Florida. Al setembre Biden va reaccionar públicament a les troballes de la investigació de Trump amb la pregunta: "¿Com pot ser tan irresponsable algú?", i ara Trump ha reaccionat als documents confidencials de l'actual president a través de la seva xarxa social predilecta, Truth Social, preguntant-se quan escorcollarà l'FBI "les moltes cases de Joe Biden" i "potser fins i tot, la Casa Blanca".

El president del Comitè d'investigació de la Cambra de Representants, el congressista republicà James Comer, ha posat en dubte la neutralitat del departament de Justícia per la gestió que estan fent dels documents classificats, tant de Biden com de Trump. Per Comer, a el sistema judicial nord-americà fa un tracte diferencial entre polítics republicans i polítics demòcrates.

stats