Internacional 21/02/2022

Trump llança oficialment Truth, una xarxa social per intentar recuperar la veu a internet

La "demanda aclaparadora" per entrar-hi, segons la companyia, provoca problemes i caigudes de l'aplicació

3 min
Trump en una imatge d'arxiu

WashingtonDonald Trump ha hagut de crear la seva pròpia plataforma per tornar a tenir veu a les xarxes socials. Expulsat de manera permanent de Twitter fa tretze mesos, exactament dos dies després de la insurrecció al Capitoli pel "risc d'incitació a la violència" dels seus missatges, aquest dilluns ha aparegut de manera oficial a la botiga d'aplicacions d'Apple Truth, un calc de Twitter que aspira a ser un espai perquè l'expresident retorni a una de les seves activitats predilectes: la publicació de declaracions breus.

L'arribada de Truth (veritat) s'esperava des de fa molts mesos: el primer anunci es va produir l'octubre passat. "Vivim en un món on els talibans tenen una presència enorme a Twitter, però el vostre president nord-americà favorit ha estat silenciat", va dir aleshores Trump, que va qualificar aquest fet d'"inacceptable" i va demostrar la seva impaciència per tornar a ser rellevant mediàticament. Aquell anunci va provocar un primer revés estrambòtic: una primeríssima versió de la xarxa social va quedar oberta al públic per error, i pirates i trols van començar a crear usuaris i apropiar-se de noms de personatges públics: un d'ells fins i tot va posar-hi una imatge d'un porc defecant com si l'hagués publicat l'expresident.

Després de l'ensurt, i passats uns mesos, Truth ja és una realitat. "Truth és la plataforma de xarxes socials dels Estats Units que fomenta una conversa global oberta, gratuïta i honesta, sense discriminar la ideologia política", es defineix l'aplicació a la seva pàgina oficial. De moment es vol convertir en el punt de convergència dels seguidors de l'expresident i moviments conservadors que creuen que les grans tecnològiques tenen un biaix contra la seva ideologia, i vol fer la competència a GETTR, plataforma social que fins ara unificava la dreta de corrent trumpista creada fa mesos per Jason Miller, un exassessor de Trump.

Des de fa unes setmanes, Truth estava en versió beta. Les primeres imatges confirmaven el que s'esperava: la nova xarxa social és un calc gairebé exacte de Twitter, amb només un parell de canvis: les piulades es diuen "truths" i, per tant, les repiulades són "retruths", i el color característic no és el blau, sinó una combinació entre el rosat, el vermell i el violeta. La resta, un clon.

"Prepareu-vos!"

"Prepareu-vos! El vostre president preferit us veurà aviat!", es llegia en una imatge de la nova plataforma compartida pel primogènit de l'expresident, Donald Trump fill. Truth és tan semblant a Twitter que Trump ha mantingut fins i tot el seu nom d'usuari que tenia a la xarxa social de l'ocell blau: @realdonaldtrump.

El debut ha coincidit -no per casualitat- amb el festiu del Dia dels Presidents als Estats Units, però no ha estat un llançament totalment exitós. Molts usuaris han tingut serioses dificultats per donar-se d'alta, la llista d'espera per poder accedir a la funcionalitat ha trigat hores a posar-se al dia i de fet no s'espera que l'aplicació estigui a ple rendiment fins a finals de març.

Des de Truth han admès problemes i caigudes parcials del seu sistema a causa de la "demanda aclaparadora". A primera hora de dilluns l'aplicació encapçalava la llista de descàrregues del dia d'Apple. S'espera que estigui disponible per a dispositius Android en un futur. Segons alguns mitjans, Trump, frustrat pel retard en la creació de Truth, ha prioritzat inaugurar la plataforma abans que sigui plenament funcional.

Fins ara, tots els intents de l'expresident nord-americà de recuperar espai a les xarxes han estat un fracàs. La primavera de 2021 Trump va inaugurar una mena de blog sota el nom de Des del despatx de Donald Trump, una pàgina on deixava missatges en format piulada. L'aventura només va durar vint-i-nou dies, amb una audiència irrisòria i un nul impacte mediàtic.

stats