10/06/2023

L'elegibilitat de Trump

2 min
Donald Trump el 13 d'abril, quan va prestar declaració davant del Fiscal General de Nova York.

Nova YorkDonald Trump continua trencant convencionalismes i creant precedents. El magnat immobiliari i ex-xòuman televisiu, que es va convertir en president dels Estats Units el novembre del 2016 contra pronòstic després de superar escàndol rere escàndol, torna a posar a prova la seva popularitat. Divendres va rebre la seva segona imputació, aquest cop federal, en només dos mesos, cosa que, en principi, hauria de complicar la seva candidatura a la Casa Blanca del 2024. Però Trump no és un polític comú. De fet, molts analistes pronostiquen que els seus problemes amb la justícia l’ajudaran a aconseguir finalment la nominació republicana per a la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els últims dies, tres nous polítics republicans, entre els quals el seu exvicepresident, Mike Pence, han presentat la seva candidatura. Ho han fet sense esperar-ho en el pitjor moment, ja que la nova imputació de Trump els escombrarà de les notícies d’actualitat. Amb ells, ja són nou els rivals de Trump, però cap d’ells sap com enfrontar-se al favorit de la cursa. 

Alguns, amb la boca petita, li han demanat que retiri la seva candidatura pel bé del partit, però l’han defensat davant el que creuen que és una croada política del govern de Joe Biden contra el seu probable adversari en les presidencials de l’any que ve.

La primera imputació d’un tribunal de l’estat de Nova York pel pagament d’un suborn a l’actriu porno Stormy Daniels per silenciar un escàndol sexual en plena campanya electoral del 2016 només ha beneficiat Trump: ha millorat la seva posició en les enquestes i la seva campanya va recaptar 11 milions de dòlars en una setmana. 

Malgrat que el cas federal és més seriós, ja que se l’acusa de retenir documents classificats i posar així en risc la seguretat dels Estats Units, s’espera que torni a treure rèdit d’aquesta situació sense precedents.

El seu sobrenom, tefló, perquè com el material del qual estan fetes les paelles no se li enganxa res, ha tornat a ressorgir. Els seus seguidors li són fidels sigui quin sigui el cas judicial o l’escàndol a què s’enfronti. Però alguns líders republicans comencen a estar nerviosos, ja que dubten de la seva elegibilitat si finalment aconsegueix la nominació del partit. Per això, els seus rivals intentaran convèncer les bases que Trump no pot guanyar perquè els casos judicials el distrauran massa.

El cas federal no sols posa a prova la popularitat de l’expresident sinó també la democràcia nord-americana, ja que empitjorarà encara més la polarització política i cultural del país. Els votants republicans primer i tots els nord-americans després hauran de decidir si volen que Trump torni a la Casa Blanca mentre fa front a la justícia. Però el veredicte popular arribarà primer i pot afectar el destí judicial de l’expresident menys convencional de la història dels Estats Units.

stats