Què implica la imputació de Trump i què passarà ara?

L'expresident i candidat a liderar el Partit Republicà ha d'escollir si s'entrega a les autoritats a Nova York o resisteix a Florida i espera a ser extradit

4 min
Notícia de la imputació de Trump en una pantalla de la Borsa de Nova York.

WashingtonL'arribada de Donald Trump al tribunal de Manhattan, amb manilles o sense, la seva fitxa policial amb fotos de front i de perfil, la presa d'empremtes dactilars, i que li hagin de llegir els seus drets i els càrrecs dels quals se l'acusa. Són imatges molt potents, que no tenen precedents en els 247 anys d'història dels Estats Units, i que obren les portes a un escenari desconegut: què passa quan un expresident, que aspira a ser candidat, és imputat enmig d'una precampanya electoral?

Ni l'intent de revertir el resultat d'uns comicis, ni la troballa de documents classificats a la seva residència privada, ni el seu paper protagonista en la insurrecció antidemocràtica més greu en la història moderna del país. De totes les investigacions judicials que planen sobre el llegat de Trump, la primera acusació que ha prosperat ha estat pel pagament d'un suborn a l'actriu porno Stormy Daniels per silenciar un escàndol sexual en plena campanya electoral, el 2016. L'advocat de l'expresident, Michael Cohen, ja va confessar l'any 2018 que havia entregat els 130.000 dòlars a l'actriu i que Trump els havia reemborsat, però ell ho ha negat en tot moment.

El fiscal del districte de Manhattan, Alvin Bragg, encara no ha anunciat els càrrecs que haurà d'enfrontar el magnat, però diverses filtracions apunten que en seran una trentena, relacionats amb la falsificació documental i la violació de les lleis de campanya. Diversos mitjans suggereixen que els farà públics dimarts, quan Trump s'haurà d'entregar al tribunal novaiorquès, que ja està negociant amb el seu equip legal en quins termes ho farà.

Alè a la narrativa trumpista

L'exmandatari, que ha rebut la notícia a Mar-a-Lago (Florida), podria optar per resistir-se i evitar aquesta imatge de capitulació davant una causa judicial que considera "motivada políticament" i part d'una "caça de bruixes", i contra la qual ha demanat als seus seguidors que prenguin els carrers. "Protesteu, recupereu la nació", va alentar en un to que recorda els dies previs a l'assalt al Capitoli, a través de la seva xarxa, Truth Social. Si rebutja presentar-se al jutjat, la justícia de Nova York haurà de demanar la seva detenció i extradició, que només pot autoritzar el governador de Florida.

Casualment, qui ocupa el càrrec és Ron DeSantis, fill polític i principal enemic intern de Trump, amb qui probablement haurà de disputar-se la nominació republicana per a les presidencials del 2024. Malgrat les seves desavinences, el governador ja ha fet pinya amb l'expresident, i ha assegurat a Twitter que "Florida no cooperarà en cas de sol·licitud d'extradició". "La instrumentalització del sistema legal per promoure una agenda política capgira l'estat de dret. És antiamericà", ha publicat, alineat amb la narrativa trumpista.

Fa mesos que Trump, especialment des que va anunciar la seva candidatura per a les primàries, repeteix el missatge que Joe Biden "està instrumentalitzant" la justícia des del govern federal, de la mà de les “forces obscures” de “l'estat profund”. Un al·legat que, probablement, guanyarà encara més centralitat en el seu discurs de cara a les presidencials. 

Trump guanya pes en les enquestes

La imatge de la seva detenció contribuirà a enfortir el discurs victimista. De fet, la seva popularitat no ha deixat d'augmentar des que va sorprendre el món aventurant que seria arrestat de manera imminent. És el candidat preferit del 54% dels republicans, segons l'última enquesta de Fox News, mentre que el mes passat només ho era del 43%. El segon nom de la llista, DeSantis, ha baixat del 28% al 24%. Tanmateix, la popularitat entre els conservadors no serà suficient per assegurar-se la presidència: el 57% dels nord-americans consideren que la imputació el desqualifica per presentar-se a les eleccions.

Després de l'obertura de la fitxa policial i la lectura dels drets i els càrrecs, l'inici del judici a Trump encara podria demorar-se més d'un any. És a dir, podria coincidir amb el tram final de la campanya presidencial. El president Joe Biden, així com la plana major demòcrata, ha preferit mantenir un perfil baix davant la imputació.

Sí que s'hi ha referit en un comunicat l'expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi: "Ningú està per sobre de la llei i tothom té dret a un judici per demostrar la seva innocència. Esperem que l'expresident respecti pacíficament el sistema". Diametralment oposada, Marjorie Taylor Greene, una de les principals aliades de Trump al Congrés, ha tuitat: "Aniré a Nova York dimarts. Hem de protestar contra la caça de bruixes inconstitucional!" Davant la previsió d'aldarulls, la policia de Nova York i Washington ja han mobilitzat els seus efectius a l'espera de l'anunci oficial de la imputació.

stats