Estats Units

"Lluitarem fins que hi hagi rendició de comptes": Memphis condemna la brutalitat policial al funeral de Tyre Nichols

Familiars de George Floyd i Breonna Taylor, així com la vicepresidenta Kamala Harris, han assistit a l'acte en record del jove afroamericà

3 min
Cartells a l'exterior de l'església on s'ha celebrat el funeral de Tyre Nichols, un jove negre mort després de rebre una pallissa policial.

Washington"Tyre Nichols era una bona persona, una ànima preciosa, un fill, un pare, un germà, un amic, un ésser humà, i se n'ha anat massa aviat, li han negat el dret a la vida, a la llibertat i a la recerca de la felicitat", ha dit emocionat el mossèn Lawrence Turner, pastor principal de l'església cristiana de Mississippi Boulevard, a Memphis, on aquest dimecres ha oficiat un funeral retransmès per les principals cadenes de televisió en memòria del jove afroamericà mort a mans de la policia a principis d'aquest mes. "Continuarem lluitant fins que hi hagi rendició de comptes", ha dit el mossèn Al Sharpton, que ha llegit l'elogi a Tyre Nichols tal com va fer, fa dos anys, en el funeral de George Floyd.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una setmana després que la ciutat de Memphis publiqués l'enèsim vídeo de brutalitat policial que ha indignat els Estats Units, l'atenció mediàtica continua centrada en la pallissa mortal que va rebre Nichols, a qui fins a set agents –cinc d'ells també negres– van aturar en un control policial i van agredir brutalment amb cops de puny, puntades, cops de porra, ruixades d'esprai pebre i descàrregues elèctriques. Va morir tres dies després a l'hospital, amb 29 anys, a conseqüència de les múltiples ferides.

El funeral oficial ha volgut ser una celebració de la seva vida, més que no pas una lamentació de la seva mort. Això no implica que no s'hagi aprofitat l'ocasió, davant la presència dels principals mitjans de comunicació del país, per incidir en la denúncia pública de la cultura policial nord-americana. "Si s'hagués tractat d'un home blanc, no l'haurien colpejat així", ha dit Sharpton, emmarcant el cas en el racisme que impera en molts cossos policials nord-americans, més enllà del fet que els agents implicats fossin negres.

Entre els assistents hi havia familiars d'altres afroamericans morts a mans de la policia, uns casos que s'han repetit als EUA els últims tres anys. Com Tamika Palmer, la mare de Breonna Taylor, que va rebre un tret mortal a casa seva a Kentucky el març del 2020 durant una batuda policial. O Philonise Floyd, germà petit de George Floyd, la mort del qual, ofegat sota el genoll d'un policia durant nou minuts, va causar protestes massives a tot el país a partir del maig del 2020.

Kamala Harris urgeix una llei de reforma policial

A més, el govern federal ha volgut posar en relleu la importància del cas i la vicepresidenta Kamala Harris, així com altres funcionaris d'alt nivell de l'administració Biden, ha assistit al funeral. "La gent del nostre país plora per vosaltres", ha dit Harris a la família de Nichols. "Heu perdut el vostre fill i el vostre germà per un acte de violència a mans d'aquells a qui se'ls havia encarregat mantenir-lo fora de perill".

La vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, amb els pares de Tyre Nichols, durant el funeral del jove mort després de rebre una pallissa policial.

La vicepresidenta ha demanat al Congrés que es posi les piles i aprovi la llei de reforma de la policia que fa anys demanen activistes de tot el país: "No és negociable", ha dit. El primer any de Biden a la Casa Blanca, pocs mesos després de l'assassinat de Floyd, el president va intentar aprovar l'esmentada llei, però es va estancar al Senat pel bloqueig republicà, després de ser aprovada a la Cambra de Representants.

Ara, després d'un cas particularment gràfic d'excessos policials, la llei ha tornat a guanyar el seu momentum. De fet, s'espera que el 7 de febrer, durant el seu segon discurs de l'estat de la unió, Biden centri la intervenció en la necessitat de tirar endavant la norma, que vol crear un registre nacional de males conductes dels agents policials, així com homogeneïtzar les regles establertes pels gairebé 20.000 departaments judicials que hi ha a tot el país. Per exemple, la proposta de llei, que porta el nom de George Floyd, prohibiria l’estrangulament com a pràctica per immobilitzar un detingut.

Aquesta iniciativa legislativa ha estat presentada dues vegades al Congrés, l'any 2020 i el 2021, quan els demòcrates tenien majoria a les dues cambres. Després de les eleccions de mig mandat del novembre, en què la majoria de la Cambra de Representants va passar al Partit Republicà, ho tindran més complicat per aprovar-la. Els conservadors van presentar durant la campanya electoral aquesta llei com un intent demòcrata per retirar el finançament a la policia, una percepció reiterada per Donald Trump durant el primer acte de campanya per a les primàries, dissabte passat.

L'FBI no troba documents classificats a la segona residència de Biden

El departament de Justícia ha escorcollat aquest dimecres una de les residències del president, Joe Biden, a Rehoboth, Delaware. Segons ha informat el seu advocat personal, Bob Bauer, la recerca, que forma part de la investigació sobre els documents classificats que guardava Biden de la seva època de senador (1973-2009) i vicepresident (2009-2017), s'ha dut a terme "amb el ple suport i cooperació del president". Després de cinc hores d'escorcoll, no s'ha pogut trobar cap document classificat.

És la segona vegada que l'FBI, dependent del departament de Justícia, fa un escorcoll de documents en una residència de Biden. Aquesta setmana s'ha sabut que l'agència en va dur a terme un altre a mitjans de novembre al Penn Biden Center, uns dies després que l'equip legal del president hi descobrís el primer paquet de documents classificats. Arran del primer descobriment, l'equip legal de Biden va trobar al gener nous documents a la seva residència de Wilmington (Delaware).

Igual que en el cas de Donald Trump, el fiscal general Merrick Garland va anunciar el 12 de gener la designació d'un fiscal especial, el conservador Robert Hur, que estudiarà el contingut de tots els papers classificats i el motiu pel qual Biden els guardava. El mandatari ha al·legat en tot moment que no tenia constància dels documents i que s'ha sentit "sorprès" quan se n'ha assabentat.

stats