Trump diu que si és president designarà un fiscal especial per "perseguir Biden i la seva família corrupta"

L'expresident es declara "no culpable" dels 37 delictes federals que se li imputen per emportar-se centenars de documents classificats, amagar-los i negar-se a retornar-los

5 min
Seguidors de Donald Trump es manifesten a l'entrada del jutjat de Miami on l'expresident acudirà per a la lectura de càrrecs, en l'acusació de 37 delictes per amagar documents classificats.

Washington"Un president té tot el dret a emportar-se els documents que ell decideixi. Així és la llei", ha assegurat aquesta nit Donald Trump en un acte davant els seus seguidors a Bedminster (Nova Jersey), després d'escriure a mitja tarda a Miami una nova pàgina negra en els llibres d'història dels Estats Units: per primera vegada, un president en el càrrec o retirat s'ha entregat a un tribunal federal per a la lectura de càrrecs del seu processament. La realitat, però, és que la llei no permet al president dels Estats Units endur-se documents classificats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El magnat, que s'ha declarat "no culpable" dels 37 delictes que se li imputen per emportar-se centenars de documents classificats a la seva residència de Mar-a-Lago i negar-se a retornar-los, ha afirmat que el país ha estat "testimoni de l'abús de poder més pervers i atroç" de la seva història. I ha incidit en el que serà el seu argument legal durant el procés: "Aquestes caixes –les que va trobar l'FBI en el seu escorcoll al club privat de Palm Beach (Florida)– contenien tot tipus de possessions personals" i "Sota la Llei d'Arxius Presidencials, tenia tot el dret a tenir aquests documents".

Tanmateix, ha obviat que aquesta llei no dona potestat a un president a emportar-se qualsevol tipus de documents, a mantenir-los quan abandona el poder, a exhibir-los a terceres persones no autoritzades i presumir-ne, a retenir-los quan les autoritats li requereixen que els retorni, ni a intentar bloquejar l'acció de la justícia utilitzant els seus advocats. Aquestes són les accions delictives, recolzades en evidències, que es detallen en el document de la imputació. A més, a ell se l'acusa d'incomplir la llei d'espionatge, una llei que, segons ha assegurat, "no té res a veure amb el fet que un expresident guardi legalment els seus propis documents".

L'expresident, que es presenta a les primàries republicanes de l'any que ve, ha reiterat davant els seus seguidors que està sent víctima d'una "caça de bruixes" i una "interferència electoral", i ha tornat a repetir la seva acusació –sense proves– de frau electoral en les passades eleccions. Tot seguit ha assegurat que, si aconsegueix un segon mandat com a president, designarà un fiscal especial amb l'objectiu de "perseguir Biden i tota la seva corrupta família". Una proposta electoral que ha estat rebuda al crit de "Lock him up! Lock him up! [Tanqueu-lo!]".

Finalment s'ha burlat del fiscal especial designat pel departament de Justícia per al seu cas, Jack Smith, l'encarregat d'escriure la seva imputació, al qual ha anomenat "completament trastornat" i "pinxo". "Vaig fer-ho tot bé i em van acusar", ha repetit al final del seu discurs, abans de reafirmar-se en el que s'ha convertit en el seu eslògan de campanya: "Volen silenciar-me perquè mai deixaré que us silenciïn. Venen a buscar-vos, però jo m'interposo en el seu camí i mai em mouran. El 5 de novembre del 2024 es farà justícia. Recuperarem el nostre país i farem Amèrica gran un altre cop".

Trump podria passar la resta de la seva vida a la presó

Hores abans del seu enèsim discurs ple de falsedats, l'expresident s'ha presentat davant les portes d'un tribunal federal de Miami, on s'ha declarat innocent dels 37 delictes que el fiscal especial li imputa i pels quals podria passar la resta de la seva vida a la presó. Concretament l'acusa de 31 càrrecs per retenir informació de defensa nacional, quatre per ocultar la possessió de documents classificats, dos per fer declaracions falses a l'FBI i un per conspiració per obstruir la justícia.

La suma dels delictes, en cas de ser condemnat, ascendiria als 400 anys de presó. Una pena que podria evitar si el govern nord-americà canvia de signe després de les eleccions presidencials de l'any que ve, a les quals ell mateix es presenta, perquè l'indult presidencial podria salvar-lo de la presó. Trump intentarà allargar l'inici del judici fins al cap de les eleccions, encara que ni la imputació ni una hipotètica condemna el privarien de presentar-se, segons dicta la Constitució estatunidenca.

Donald Trump saluda els seus seguidors concentrats a Miami, on ha de declarar davant d'un tribunal.

És la segona ocasió en la qual un president, en actiu o retirat, s'entrega a les autoritats per a la lectura de càrrecs del seu processament. Però és la primera que és davant d'un tribunal federal. Trump ja es va declarar "no culpable" el 4 d'abril davant d'un tribunal estatal, quan un jutge de Nova York li va llegir els 34 càrrecs dels quals el fiscal de districte, Alvin Bragg, l'acusa per falsificar documents comercials per comprar el silenci de l'actriu Stormy Saniels.

Sense protestes violentes, malgrat la retòrica incendiària

Igual que en aquella ocasió, aquest dimarts no li han fet cap fotografia policial, ni l'han emmanillat, com sí que sol passar en els processos judicials d'aquest tipus. I com va passar a Nova York, s'han trobat a les portes del tribunal manifestacions a favor i en contra de l'expresident, que emmarca aquesta imputació com una "persecució política pròpia de règims com Cuba o Veneçuela". Per mitigar el risc de protestes violentes, i davant la presència de grups d'ultradreta com els Proud Boys, s'ha desplegat un perímetre policial al voltant del tribunal federal, conformat per cossos policials, els US Marshalls i el servei secret. Finalment, la detenció i posterior alliberament de Trump s'ha donat sense majors incidents.

Tant Trump com els seus aliats dins del partit republicà han fet una crida a la protesta en els últims dies, a vegades amb una retòrica violenta, contra el que el mateix expresident qualifica de "la cacera de bruixes més grossa de tots els temps", perpetrada per les "forces fosques" d'un suposat "estat profund". Un llenguatge conspiratiu semblant al que va precedir l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, i que s'espera que repeteixi aquest vespre, a les 20 h hora local (2 de la matinada a Catalunya), en el seu esperat discurs des del club de golf de Bedminster (Nova Jersei).

"Si voleu acabar amb el president Trump, haureu de passar per sobre meu i per sobre de 75 milions d'estatunidencs com jo. I la majoria de nosaltres som membres amb carnet de l'Associació Nacional del Rifle", va amenaçar aquest cap de setmana la republicana d'Arizona Kari Lake.

Les evidències contra Trump venen del seu advocat

El document de la imputació publicat divendres passat, de 49 pàgines, detalla un gran nombre d'evidències que van servir per a l'acusació formal. Entre d'altres, converses gravades i transcrites per un dels seus advocats, Evan Corcoran, en les quals Trump presumia de tenir en el seu poder documents classificats, fins i tot després que el departament de Justícia els hi requerís, i en les quals li demanava que mentís davant la justícia i l'ajudés a ocultar els papers.

Segons la imputació, Trump va amagar els documents governamentals per diferents estances de la seva residència de Mar-a-Lago, un lloc que acostuma a utilitzar per rebre convidats. Concretament, quan l'FBI va registrar la casa, es va trobar desenes de caixes de papers emmagatzemades en un lavabo, un despatx, una habitació i una sala de ball, entre altres llocs del seu club privat a Palm Beach. L'acusació assegura que en el temps que va passar entre que Trump va deixar la Casa Blanca (20 de gener del 2021) i que l'FBI va trobar els documents (9 d'agost del 2022), l'expresident va celebrar "més de 150 esdeveniments socials".

Trump guardava en les seves caixes "informació relativa a les capacitats de defensa i armament tant dels EUA com de països estrangers, programes nuclears dels EUA, vulnerabilitats potencials dels EUA i els seus aliats davant un atac militar i plans per a possibles represàlies en resposta a un atac estranger”. El fiscal considera que Trump va posar en perill la seguretat nacional amb la possessió d'aquests documents, que procedien de la CIA, el departament de Defensa, l'Agència de Seguretat Nacional i el departament d'Estat.

stats