01/04/2023

Trump, finalment, processat

3 min
Un seguidor de Donald Trump sosté una bandera de campanya davant de la Torre Trump, al centre de Manhattan

Ningú està per sobre la llei, ni tan sols Donald Trump. Un aforisme recurrent en la democràcia nord-americana, però que ha estat sempre un mite quan es tracta dels seus presidents. Molts van tenir problemes amb la justícia, i fins i tot un, Richard Nixon, va ser indultat pel seu successor per evitar una probable imputació per l’escàndol Watergate. Tanmateix, cap d’ells ha posat a prova el sistema judicial del país com ho ha fet Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El magnat immobiliari i exxòuman de televisió s’ha convertit aquesta setmana en el primer expresident imputat per un delicte en la història dels Estats Units. Els càrrecs que se li imputen són encara desconeguts, però ja se sap que estan relacionats amb la seva presumpta compra del silenci d’una actriu de cinema porno, Stormy Daniels, pocs dies abans de les eleccions presidencials del 2016.

Trump i els seus aliats han qualificat la imputació d’aberració i asseguren que és una caça de bruixes política. Però la veritable aberració és que aquesta és segurament la primera de les quatre imputacions a què podria fer front l’expresident republicà pels seus nombrosos atacs a les institucions democràtiques del país. Un altre gran jurat, al comtat de Fulton (Geòrgia), està examinant el seu intent d’anul·lar els resultats de les presidencials del 2020 en aquest estat. I, en l’àmbit federal, l’advocat especial Jack Smith encapçala dues investigacions sobre el paper de Trump en l’atac al Capitoli del 6 de gener del 2021 i la seva retenció de documents oficials classificats després de la seva presidència.

Tothom esperava la imputació dimarts, tal com havia predit Trump, però no va arribar. I alguns experts, com John Dean -l’exassessor de la Casa Blanca que va ser una figura important durant les audiències del cas Watergate-, van començar a especular que el fiscal general de Manhattan, Alvin Bragg, havia rebut pressions per retardar el cas perquè el seu “no és el més fort” dels que hi ha actualment contra Trump. Els seus crítics i membres de l’elit del Partit Demòcrata preferien que la causa de la primera imputació contra un expresident nord-americà no fos pel pagament d’un suborn per encobrir, sinó per intentar anul·lar unes eleccions o inspirar un assalt contra el Capitoli per impedir el traspàs de poder.

Sigui com sigui, el primer precedent ja és un fet. I pot ajudar els casos que s’estan investigant, ja que no hauran de trencar cap barrera. Després de mesos de debat sobre els riscos de processar Trump, ha quedat clar que no són tan importants com no fer-ho. Les conseqüències de no actuar per al futur de les eleccions i les institucions democràtiques dels Estats Units haurien estat, per a molts, enormes.

El país, com han explicat molts mitjans de comunicació, entra ara en un territori desconegut. Les conseqüències són encara una incògnita, però sí que sabem que Trump utilitzarà aquests casos per presentar-se com un màrtir davant dels seus milions de seguidors. Com ja ha fet des que va irrompre en la política, continuarà dient que ell i els seus seguidors són víctimes de les elits polítiques, dels mitjans de comunicació i de “l’estat profund”, i tornarà a presentar-se com el seu salvador. Així, els casos contra ell podrien ajudar-lo a guanyar les primàries republicanes per a la presidència del 2024, però potser no per tornar a la Casa Blanca. Un cop més, Trump posarà a prova la democràcia nord-americana.

stats