Assalt al Capitoli dels Estats Units

Trump va rebutjar totes les peticions perquè aturés la violència al Capitoli

Nous testimonis del comitè que investiga el 6 de gener també revelen que l'equip de seguretat de Pence va témer per la seva vida

Michael S. Schmidt / The New York Times
4 min
Un moment de la vuitena sessió pública del comitè que investiga l'assalt al Capitoli al Congrés.

WashingtonEn la vuitena audiència pública del comitè que investiga els fets del 6 de gener de 2021, a la Cambra de Representants dels Estats Units, el tribunal ha acusat l'expresident Donald Trump d'incomplir el deure perquè no va fer res per aturar l'assalt al Capitoli que es va fer en el seu nom aquell dia. El comitè ha pogut documentar com, durant 187 minuts, Trump va romandre en un petit menjador al costat de l'Oficina Oval, mirant l'esclat de violència per la televisió i rebutjant les peticions d'ajudants, republicans del Congrés i membres de la seva família perquè desconvoqués la multitud, mentre continuava trucant a senadors amb l'esperança de convèncer-los perquè aturessin la certificació de la seva derrota electoral. Aquí teniu les cinc revelacions clau de la sessió d'aquest dijous.

Trump va ignorar un torrent de peticions per desconvocar els seus partidaris

Membres del Congrés, col·laboradors i la seva pròpia filla Ivanka van demanar a Trump que aturés la violència que es desenvolupava davant seu a la televisió. Però els testimonis han explicat al comitè que Trump no només els va ignorar, sinó que va assenyalar repetidament que no volia que es fes res. Els missatges de text i d'àudio obtinguts pel comitè mostren que els manifestants que es concentraven al Capitoli estaven prestant molta atenció a les paraules de Trump.

El representant Adam Kinzinger, el republicà d'Illinois que liderava l'audiència aquest dijous (un dels dos únics republicans que participen en el comitè), ha explicat que el president, després d'assabentar-se de la violació del Capitoli, es va resistir a publicar un tuit que deia "Mantingueu-vos pacífics". "Li va dir a Mark Meadows (el seu cap de gabinet) que els amotinats estaven fent el que havien de fer i els amotinats van entendre que estaven fent el que el president Trump volia que fessin", va dir Kinzinger.

Un testimoni, que declarava anònimament, va descriure un intercanvi entre Eric Herschmann, un advocat que treballava a la Casa Blanca, i l'advocat de la Casa Blanca, Pat A. Cipollone, sobre una trucada del Pentàgon que buscava coordinar una resposta. "Herschmann es va dirigir a Cipollone i li va dir que «el president no volia fer res»", va declarar el testimoni. "I així Cipollone va haver de rebre la trucada ell mateix".

Trump mai va fer una sola trucada a les forces de l'ordre o al Pentàgon

A través d'una sèrie de testimonis, el comitè va demostrar que Trump mai no va contactar amb els caps de cap departament policial o amb l'agència de seguretat nacional del govern per demanar ajuda per sufocar la violència. Les imatges de Fox News, que Trump mirava des del seu menjador, mostraven com la policia del Capitoli estava assetjada, superada massivament i lluitant per repel·lir la multitud. Però el president es va mantenir impassible.

El president de l'estat major conjunt, el general Mark Milley, va expressar la seva consternació per la resposta de Trump en la seva entrevista amb el comitè. "Ets el comandant en cap, tens un assalt al Capitoli dels Estats Units d'Amèrica i no hi ha res? Cap trucada? Res? Zero?", va dir Milley en un àudio emès pel comitè.

Els membres del servei secret de Pence van témer per les seves vides

El testimoni d'un funcionari de seguretat de la Casa Blanca, que tenia accés a tot el que es deien per ràdio els agents del servei secret que protegien el vicepresident Mike Pence al Capitoli, va mostrar com els agents temien per les seves vides mentre els manifestants s'acostaven. El comitè es va negar a identificar el funcionari i va emmascarar la seva veu.

"Hi va haver molts crits", va dir el testimoni anònim al comitè. "Moltes trucades personals per la ràdio, així que va ser molt inquietant. No m'agrada parlar-ne, però hi va haver trucades per acomiadar-se dels familiars, etc. Estava clar que, per qualsevol motiu, sobre el terreny el personal del vicepresident pensava que allò estava a punt d'empitjorar molt". Va explicar que els agents del servei secret s'estaven "quedant sense opcions i s'estaven posant nerviosos" i que semblava que havien estat "molt a prop que qualsevol d'ells hagués d'utilitzar opcions letals o pitjor".

Un nou testimoni va reforçar la credibilitat de Cassidy Hutchinson

El comitè va ajudar a reforçar la credibilitat de Cassidy Hutchinson, l'ajudant de l'ala oest que fa un mes va oferir un testimoni devastador i que ràpidament va ser atacada públicament per Trump i els seus aliats. Una de les revelacions més significatives de Hutchinson va ser que hi va haver una disputa furiosa entre Trump i el seu cap de seguretat dins del seu cotxe quan l'agent es va negar a portar-lo al Capitoli per unir-se als seus partidaris. El testimoni d'un oficial de seguretat anònim de la Casa Blanca i d'un sergent del Departament de Policia Metropolitana que conduïa a la caravana de Trump va corroborar aquesta afirmació.

"L'única descripció que vaig rebre va ser que el president estava molest i va ser inflexible a l'hora d'anar al Capitoli", va dir el sergent Mark Robinson en el testimoni de la seva declaració a l'audiència. "I hi va haver una discussió acalorada sobre això". Un altre testimoni presentat pel comitè va mostrar que els ajudants de la Casa Blanca creien que si Trump es dirigia al Capitoli s'hauria sumat a un esdeveniment violent.

Fins i tot l'endemà, Trump no volia dir que s'havien acabat les eleccions

Un dia després de l'assalt, Trump va gravar un discurs a la població, però encara no va dir que les eleccions s'havien acabat. Gravacions d'aquest missatge obtingudes pel comitè mostren Trump enfadat dient a l'operador del teleprompter que eliminés del discurs la part que deia que les eleccions s'havien acabat. Es pot sentir la seva filla, Ivanka, responent a alguns dels canvis que planteja el seu pare.

"Però aquestes eleccions ja s'han acabat, el Congrés ha certificat els resultats", va llegir Trump en un moment durant la gravació del discurs. Llavors deixa de llegir des del teleprompter. "No vull dir que s'han acabat les eleccions, només vull dir que el Congrés ha certificat els resultats sense dir que s'han acabat les eleccions, d'acord?" va dir Trump.

© Copyright The New York Times

stats