Internacional 02/12/2019

"Encara som dins": Nancy Pelosi compromet els EUA amb la lluita climàtica a la COP25

El demòcrata Bloomberg assumeix dues partides que Trump no ha pagat a l'agència climàtica de l'ONU

Sònia Sánchez
3 min
La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi

BarcelonaNancy Pelosi, líder de majoria demòcrata a la Cambra de Representants, s'ha presentat aquest dilluns a Madrid disposada a omplir el buit que ha deixat Donald Trump a les negociacions climàtiques internacionals. "Encara som dins!", ha cridat, fent seu el lema que han encunyat en l’últim any fins a 10 estats i 287 ciutats i comtats nord-americans (el moviment We are still in), que mantenen el compromís dels EUA amb la lluita contra l’emergència climàtica, en contra de la política negacionista de la Casa Blanca.

I Pelosi no és l’única valedora del compromís nord-americà amb l’Acord de París. L’exalcalde de Nova York i candidat demòcrata a la presidència Michael Bloomberg ja fa dos anys que assumeix la partida pressupostària que Trump deixa en blanc en el pressupost del secretariat de l’ONU pel canvi climàtic. Bloomberg va pagar 4,5 milions l’any passat i 5,5 milions aquest per cobrir el deute de Washington.

Nancy Pelosi, que liderava aquest dilluns la delegació nord-americana en les negociacions que arrencaven a la cimera de l’ONU sobre el canvi climàtic, la COP25 de Madrid, assegurava a més que "el compromís del Congrés per emprendre accions climàtiques és ferm". "Tenim una obligació moral amb els nostres nens per deixar-los un planeta en bones condicions", ha afirmat Pelosi des de la seu de la COP25 a Madrid, i ha afegit: "Hem d'entregar retallades molt més grans de les emissions i tenim intenció de fer-ho".

Trump ha impulsat oficialment el procés de retirada dels EUA de l’Acord de París, el pacte global signat pel seu predecessor, Barack Obama, que coordinava els esforços del món per combatre la crisi climàtica. La sortida dels EUA es farà efectiva el 4 de novembre, l’endemà dels comicis presidencials, i si Trump no surt reelegit encara es podria revertir.

En aquest sentit, la representant de Florida Cati Castro, membre també de la delegació, ha explicat que el març del 2020, "sota el lideratge de la portaveu Nancy Pelosi, es farà públic una pla d'acció climàtica per als Estats Units amb el qual el Congrés es comprometrà a afrontar la crisi climàtica, reduir emissions de gasos d'efecte hivernacle i adaptar-nos als impactes" de l'emergència.

El legislatiu nord-americà intentarà així fer efectiva –al marge del seu propi govern– l’obligació que tenen tots els estats sota l’Acord de París de presentar l’any que ve compromisos més ambiciosos de retallada d’emissions. L’impuls a aquesta ambició més gran és, de fet, l’objectiu principal de la COP25, tal com van deixar clar ahir totes les intervencions oficials durant la cerimònia d'inauguració.

Quan els periodistes van demanar per les propostes de Green New Deal que defensen tant la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez com alguns dels candidats demòcrates a la presidència, Pelosi va felicitar les iniciatives, però va remarcar que calen propostes que permetin "treballar junts i seure a la taula amb sindicats, sector privat i tothom qui hi està implicat per poder donar resultats reals". "Aquesta és una amenaça existencial i generacional per a la humanitat", ha afirmat.

Pelosi ha recordat que ella mateixa no és pas nova en aquest tipus de fòrums, sinó que va participar ja en la cimera de Rio de Janeiro del 1992 i que en la seva trajectòria al Congrés ha impulsat diverses iniciatives per a la reducció d'emissions.

Per la seva banda, Castro ha puntualitzat que les iniciatives que ella mateixa lidera al Congrés intenten plantejar "propostes polítiques detallades per a sectors concrets com l'energètic, que han d'aconseguir el suport dels dos grans partits i s'han de posar en marxa immediatament". Una referència que intentava deixar clar que propostes com el Green New Deal d'Ocasio-Cortez incorporen objectius que fan difícil un suport majoritari al Congrés, especialment del Partit Republicà, ja que, a més del 100% d'energies renovables, advoca també per mesures socials com un salari per a tothom o sanitat pública.

"És refrescant tenir candidats a la presidència debatent els principals punts de l'acció climàtica, és inspirador", ha volgut afegir al final, mentre que un altre dels seus col·legues de la delegació puntualitzava que "no són tan diferents" les visions que impulsen el Green New Deal esmentat de les que impulsen l'acció oficial del partit al Congrés a què es referia Castro.

stats