Internacional 03/03/2022

Els EUA amplien les sancions a oligarques molt pròxims a Putin

Entre els castigats hi apareixen el suposat testaferro del president rus i el portaveu del Kremlin

2 min
Joe Biden amb Vladimir Zelenski

WashingtonL'asfixia nord-americana en forma de sancions contra Rússia es manté en mode de màxim ofegament, collant cada vegada més l’entorn més influent sobre el president rus, Vladímir Putin, en un intent per aconseguir que els càstigs per la invasió a Ucraïna provoquin des de dins la pressió necessària per posar fi a les hostilitats. Aquest dijous Washington ha anunciat que amplia les sancions a les elits russes amb una nova tanda de mesures contra un grup poderós d’oligarques.

El president nord-americà, Joe Biden, ha assegurat que els EUA "continuaran imposant sancions molt severes a Putin i aquells que l'envolten". La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha afegit que la tria dels objectius té a veure amb la “proximitat” al president rus, i ha amenaçat que és probable que no sigui l’últim paquet de sancions contra individus amb influència al nucli dur del president rus. El nou llistat de sancionats presenta moltes coincidències amb el que fa uns dies va anunciar la Unió Europea. Hi apareixen noms molt significatius, com per exemple el d’Alixer Usmànov, una de les persones més riques de Rússia, magnat, amic íntim de Putin i presumpte testaferro del president, propietari d’un superiot (ja confiscat per Alemanya) i l’avió privat més gran de Rússia, i exaccionista de l’equip de futbol de l’Arsenal de Londres. També hi és Dmitri Peskov, el portaveu i cara més visible del Kremlin. A la llista de sancionats hi ha també oligarques del sector energètic i de la restauració.

Es considera que tots ells han “dirigit, autoritzat, finançat, donat suport significatiu o han dut a terme activitats malicioses en suport a la política exterior desestabilitzadora de Rússia”. El càstig: veuen com se’ls talla l’accés al sistema financer nord-americà i se’ls congelen actius i propietats.

A banda, també s'imposen la revocació de visats i la restricció de viatge als EUA a un total de dinou oligarques i gairebé mig centenar de familiars i socis. El departament del Tresor ha anunciat que també bloqueja els actius sota jurisdicció nord-americana de set organitzacions russes i 26 persones per la “desinformació” que promouen sobre el conflicte a Ucraïna.

En paral·lel, i complint amb la promesa que Biden va fer la matinada de dimecres en el discurs sobre l’estat de la Unió, la seva administració comença a donar forma a l’equip especial del departament de Justícia que perseguirà criminalment aquests oligarques, a qui decomissarà béns i actius. “No deixarem cap pedra per aixecar en el nostre esforç per investigar, detenir i jutjar aquells (oligarques) qui amb els seus actes criminals permeten al govern rus continuar amb la seva guerra injusta contra Ucraïna”, ha amenaçat el fiscal general nord-americà, Merrick Garland.

stats