Internacional 19/01/2015

Els EUA es van infiltrar als ordinadors nord-coreans el 2010

D'aquesta manera els investigadors van poder vincular el ciberatac a Sony al règim de Kim Jong-un, segons 'The New York Times' 

Ara
2 min
Visita del president de Corea del Nord Kim Jong-Un, a una unitat d'artilleria del país. EFE / KCNA

BarcelonaL'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) va aconseguir infiltrar-se als sistemes informàtics de Corea del Nord al 2010 a través de xarxes xineses, segons 'The New York Times' (NYT). Així és com els investigadors van poder vincular Pyongyang amb el ciberatac a Sony, al novembre , i convèncer Obama perquè denunciés obertament el règim de Kim Jong-un.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari cita a exfuncionaris nord-americans i d'altres països experts en informàtica i un document tot just fet públic per l'agència de seguretat.

Així, la NSA va entrar als sistemes informàtics nord-coreans a través de connexions a Malàisia i amb l'ajuda de Corea del Sud i altres aliats dels nord-americans, afirma el NYT, després d'infiltrar-se a les xarxes xineses que connecten Corea del Nord amb la resta del món.

Els investigadors nord-americans creuen que els 'hackers' van passar-se dos mesos construint un mapa dels sistemes informàtics de Sony abans de dur a terme el ciberatac. La presència de 'software' ocult és el què hauria alertat la intel·ligència dels EUA que s'estava produint un atac informàtic dirigit des de Corea del Nord.

Acusació oberta

Les proves reunides van ser determinants perquè el president dels EUA, Barack Obama, acusés el govern de Kim Jong-un d'ordenar l'atac a Sony, segons els funcionaris i experts que van parlar al NYT en condició d'anonimat. Va ser el primer cop que els EUA acusaven obertament un país de dirigir un atac informàtic contra objectius nord-americans i que es es van prometre represàlies -en forma de sancions econòmiques-.

"Atribuir d'on provenen els atacs és increïblement difícil i lent", va afirmar al NYT James A. Lewis, un expert en la guerra cibernètica del Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals a Washington. La velocitat i la certesa amb la qual els EUA van acusar Corea del Nord van mostrar "que hi havia alguna cosa diferent i tenien algun tipus de vista a l'interior", va afegir.

La penetració nord-americana al sistema de Corea del Nord planteja, però, preguntes sobre per què els EUA no van advertir a Sony Pictures, malgrat Pyongyang ja havia avisat al juny que l'estrena de la pel·lícula "The Interview", una comèdia sobre un complot de la CIA per assassinar a Kim Jong-un, seria "un acte de guerra".

stats