Internacional 20/05/2019

L'euroescèptic Nigel Farage, atacat amb batut de llet després d'un míting

L'incident ha tingut lloc a Newcastle, que va votar contra el Brexit al referèndum del 2016

Quim Aranda
2 min
Farage, aquest dilluns a Newscastle, poc després de rebre l'impacte d'un batut de llet / REUTERS

LondresEl diputat euroescèptic al Parlament d'Estrasburg Nigel Farage, líder del Partit del Brexit i un dels grans artífexs del procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), ha estat víctima aquest migdia, a la ciutat de Newcastle (nord-est d'Anglaterra), de la mateixa intolerància que fa més de vint-i-cinc anys que predica.

Farage ha estat agredit amb un got de batut de llet –de plàtan i caramel– per un ciutadà de 32 anys, Paul Crowther. L'agressor ha estat detingut immediatament per un policia local i ha quedat emmanillat. Mentrestant Farage, visiblement furiós d'acord amb les imatges que han enregistrat nombrosos ciutadans i que de seguida han impactat a Twitter, repetia furiós al seu equip de seguretat: "És un complet fracàs, podríeu haver-ho vist a una milla de distància!"

L'agressor ha mirat de justificar l'acció davant la premsa que envoltava Farage afirmant que era "un dret de protesta" contra persones com ell. Newcastle és l'única gran ciutat del nord-est d'Anglaterra que va votar a favor de continuar a la Unió Europea el 2016, però amb un marge molt estret de vots: 51% a 49%.

També a través de les xarxes Farage ha contestat a l'agressió afirmant: "Lamentablement, alguns dels 'remainers' s'han radicalitzat fins al punt que fer una campanya normal s'està tornant impossible. Perquè una democràcia civilitzada funcioni cal el consentiment dels perdedors. Els polítics que no accepten el resultat del referèndum ens han portat fins aquí".

La setmana passada la policia va demanar a un McDonald's d'Edimburg prop del lloc on Farage feia un míting que no vengués batuts arran de la possibilitat que manifestants contra la seva política l'hi llancessin. D'altres membres de la ultradreta britànica, com ara Tommy Robinson i Carl Benjamin, també han rebut els últims dies atacs semblants.

El més preocupant avui per a Farage, amb tot, no ha sigut aquest incident –molest però inofensiu–, sinó l'anunci de la Comissió Electoral que aquest dimarts visitarà les oficines del seu partit per revisar el sistema de finançament de la formació, després de les acusacions que ha llançat aquest dilluns al matí l'ex primer ministre britànic, Gordon Brown, sobre les possibles vies il·legals de captació de fons del Partit del Brexit.

stats