BIELORÚSSIA

El 2006 va aconseguir més del 80% de vots

Aleksandr Lukaixenko afronta la quarta reelecció sense sorpreses a les presidencials d'avui

El president bielorús des del 1994 intenta donar una imatge d'obertura i permet nou candidatures opositores, tot i que amb una presència pública molt reduïda

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, al poder des de fa setze anys, afronta una quarta reelecció sense sorpreses a la primera volta dels comicis d'avui diumenge. Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa, governa l'exrepública soviètica amb mà de ferro i controla els mecanismes del sistema electoral. Aquesta vegada ha volgut donar una imatge d'obertura i ha permès la participació de nou candidats opositors, una xifra rècord, tot i que la seva presència mediàtica ha estat gairebé testimonial durant la campanya electoral.


Però mentre que la repressió va marcar les presidencials del 2006, en què Lukaixenko va aconseguir més del 80% dels vots enmig de denúncies per frau, aquesta vegada l'oposició s'ha pogut reunir lliurement i debatre als mitjans de comunicació públic. Tot i això, aquests candidats ja han denunciat falsificacions en els vots anticipats, que suposen el 30% de la participació, i han convocat una manifestació al centre de la capital bielorussa, Minsk, per quan s'acabi l'escrutini.


El sistema electoral permet un nombre molt baix de representants opositors a la a les comissions electorals. Per això tenen un accés molt limitat a la supervisió del recompte de vots.

Més continguts de