BIELORÚSSIA
Internacional 19/12/2010

Aleksandr Lukaixenko afronta la quarta reelecció sense sorpreses a les presidencials d'avui

El president bielorús des del 1994 intenta donar una imatge d'obertura i permet nou candidatures opositores, tot i que amb una presència pública molt reduïda

Agències
1 min

Minsk p { margin-bottom: 0.21cm; } El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, al poder des de fa setze anys, afronta una quarta reelecció sense sorpreses a la primera volta dels comicis d'avui diumenge. Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa, governa l'exrepública soviètica amb mà de ferro i controla els mecanismes del sistema electoral. Aquesta vegada ha volgut donar una imatge d'obertura i ha permès la participació de nou candidats opositors, una xifra rècord, tot i que la seva presència mediàtica ha estat gairebé testimonial durant la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però mentre que la repressió va marcar les presidencials del 2006, en què Lukaixenko va aconseguir més del 80% dels vots enmig de denúncies per frau, aquesta vegada l'oposició s'ha pogut reunir lliurement i debatre als mitjans de comunicació públic. Tot i això, aquests candidats ja han denunciat falsificacions en els vots anticipats, que suposen el 30% de la participació, i han convocat una manifestació al centre de la capital bielorussa, Minsk, per quan s'acabi l'escrutini.

El sistema electoral permet un nombre molt baix de representants opositors a la a les comissions electorals. Per això tenen un accés molt limitat a la supervisió del recompte de vots.

stats