El ministre d'Exteriors britànic: "No hi ha cap dubte, marxar del Regne Unit vol dir marxar de la UE"

William Hague creu que "està molt clar" que si un territori s'independitza "ha de tornar a demanar l'adhesió a la UE". Londres presenta aquest divendres a Glasgow l'informe sobre conseqüències internacional de la independència d'Escòcia

El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, considera que "està molt clar" que si un territori d'un estat membre de la Unió Europea s'independitza "ha de tornar a demanar l'adhesió". En una entrevista amb BBC Radio Scotland coincidint amb la presentació del novè informe del govern britànic contra la independència, Hague ha assegurat que "no hi ha cap dubte" que "marxar del Regne Unit vol dir marxar de la UE".

En referència a la proposta del seu govern de votar el 2017 sobre la permanència de tot el Regne Unit a la Unió, el ministre britànic ha assenyalat que els escocesos tindran "dos referèndums sobre si volen marxar de la UE", i "un d'ells és el 18 de setembre" del 2014.

"Quan mires els fets, està molt clar que qualsevol part d'un estat membre que deixa aquell estat membre ha de tornar a demanar l'adhesió a la UE", ha assegurat William Hague en una entrevista a la BBC. Segons el ministre, el "cost financer" de ser membre de la UE per a una Escòcia independent seria major que l'actual fins i tot "si les negociacions tinguessin èxit".

Tot i que admet que Escòcia podria ser readmesa a la UE, Hague ha argumentat que es faria a través "d'un procés d'incerta durada i de resultat desconegut pel que fa als termes de la negociació". "Seria un gran cost, i significaria pagar més per aconseguir menys de la Unió Europea", ha defensat el ministre, que argumenta que els escocesos haurien de discutir amb Brussel·les la seva possible entrada a l'euro o a Schengen, i que perdrien el 'xec britànic' que Thatcher va negociar pel Regne Unit.

Presentació del novè informe del govern britànic

William Hague presenta aquest divendres a Glasgow, Escòcia, el novè informe del govern britànic amb arguments en contra de la independència. El text se centra en la influència internacional del Regne Unit, i argumenta que una Escòcia independent perdria pes en l'escenari global, tan a nivell polític com econòmic o militar.

Segons l'informe, el Regne Unit té una de les xarxes diplomàtiques "més àmplies, respectades i influents del món" i dóna feina a "14.000 persones en 267 ambaixades, altes comissions i consolats en 154 països i 12 territoris d'ultramar". El text també analitza els "com els negocis amb seu a Escòcia es poden beneficiar directament dels esforços per protegir els interessos econòmics del Regne Unit" i cita en concret les exportacions de whisky.

A més, l'informe de Londres analitza les implicacions de la independència pel que fa a la continuació d'una Escòcia independent a la Unió Europea o l'OTAN, assegurant, com ha avançat el ministre, que en quedaria fora i hauria de renegociar-ne l'adhesió.