ESCÒCIA
Internacional 10/05/2011

Jordi Pujol, el secret català darrere la victòria dels independentistes de Salmond a Escòcia

El diari britànic 'Financial Times' explica que l'expresident ha servit d'inspiració al líder de l'SNP. Els qualifica a tots dos com a “mestres de l'ambigüitat” i especula amb les possibilitats que tindria el referèndum independentista que Salmond s'ha compromès a celebrar el 2015

Redacció
2 min
Alex Salmond, el líder de l'Scottish National Party

EdimburgLa clara victòria dels independentistes de l'SNP a les eleccions escoceses, on van obtenir 69 dels 129 parlamentaris, ha provocat que proliferin les anàlisis polítiques que proven d'explicar l'ascens dels nacionalistes. Segons explica aquest dimarts el diari britànic Financial Times, la principal raó per a l'ascens de l'SNP és el seu emmirallament en la fórmula que va fer servir durant 23 anys Jordi Pujol al capdavant del Govern, consistent a tenir “independència sense secessió”, és a dir, gaudint del “luxe de la sobirania sense les conseqüències de la separació”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari, defineix Pujol com el “pare del nacionalisme català i mestre de l'ambigüitat” i explica que durant molts anys l'expresident va fer servir “l'amenaça d'un plebiscit sobre la independència com una pistola al cap del govern espanyol”. Ara, en canvi, “Salmond, el pupil diligent, s'ha compromès a estirar el gallet” però “en veure el perill ha decidit ajornar el referèndum fins que acabi el primer mandat de cinc anys” i entretant s'ha compromès a “treballar per aconseguir de Cameron més control sobre els impostos”. Per refredar els ànims, també ha promès mantenir la reina Elisabet II com a cap d'Estat després de la independència.

El gran triomf de l'SNP, segons el Financial Times, ha estat “convertir l'independentista SNP en el partit central de la política escocesa”. “El nacionalisme està ben vist entre els líders empresarials de la dreta i l'esquerra a Edimburg, entre les classes treballadores de Glasgow, i entre les comunitats rurals dels Highlands”, explica l'article, que lloa el canvi de paper dels independentistes des del rol d'“oposició emprenyada” al de “força hegemònica” a Escòcia en només una dècada. “Salmond ha permès que la independència entri en el subconscient polític”, tot i que “en la passada campanya pràcticament no va esmentar el trencament de la unió”. “Salmond ha reemplaçat els polítics nacionalistes escocesos que utilitzaven el ressentiment. Ell, en canvi, hi veu oportunitats”, explica Philip Stephens, l'autor de l'article. “La sobirania és el destí d'Escòcia però el seu genial primer ministre no forçarà el camí”, resumeix el diari britànic.

El referèndum

Sobre el referèndum independentista que ha promès Salmond de cara al 2015, el diari explica que és “prematur” pensar que el mapa del Regne Unit es trencarà però admet que “seria igual de curt de mires assumir que el futur de la unió de 300 anys entre Escòcia i Anglaterra és segur”. Financial Times recorda que “encara que els nacionalistes han entrat amb força al govern, més de dos terços dels escocesos s'oposarien a la secessió”. El diari conclou, doncs, que “un referèndum només desinflaria la bombolla nacionalista” i Salmond “probablement el perdria demà”. En canvi, “si és capaç de culpar Anglaterra de l'austeritat a què es veurà condemnat el país en els propers anys, qui sap què passarà al 2015?”, es pregunta l'article.

stats