Països Baixos
Internacional Europa 21/07/2023

Amsterdam prohibeix que els creuers atraquin al centre de la ciutat

La mesura vol frenar l'allau de turistes, que superen els 20 milions a l'any, i rebaixar el nivell de contaminació de l'aire

ARA
2 min
Un carrer del centre d'Amsterdam

BarcelonaL'Ajuntament d'Amsterdam ha prohibit que els creuers atraquin al centre de la ciutat, en un intent de limitar el nombre de turistes i de frenar la contaminació ambiental. La primera conseqüència de la decisió serà el tancament de la central de creuers del riu Ij, a prop de l'estació central de tren. Els creuers s'han convertit en un símbol del problema que experimenta Amsterdam. La ciutat rep més de 20 milions de visitants a l'any i hi atraquen més de cent creuers anuals, atrets en bona part per la fama de ciutat oberta i relaxada, procliu a la festa, i pels cafès on es permet fumar cànnabis. Per intentar rebaixar l'impacte d'un turisme que es considera més festiu, l'Ajuntament també ha decretat la prohibició de fumar cànnabis als carrers del Barri Vermell. I dins aquesta política, al març la ciutat va llançar una campanya a internet per dissuadir els joves britànics que pensen celebrar els comiats de solter a Amsterdam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ciutat és governada per una coalició formada pel Partit Liberal D66, els laboristes i els ecologistes. "Els creuers al centre de la ciutat no encaixen amb l'intent d'Amsterdam de reduir el nombre de turistes", ha comentat la liberal Ilana Rooderkerk. Aquesta política local ha comparat recentment els turistes de creuers amb un tipus de "plaga de llagostes" que ocupa la ciutat. Si bé altres polítics han rebutjat aquestes afirmacions, el cert és que l'alcaldessa, Femke Halsema, del grup verd, es va queixar l'any passat que els turistes de creuers només ocupaven la ciutat durant un parell d'hores, menjaven en cadenes de restauració internacional i no tenien mai temps de visitar els museus. En resum, fan un ús exhaustiu de la ciutat, però el benefici per als ciutadans i els comerços independents és mínim.

De fet, quan el 2018 es va formar el nou consistori, que es renovarà l'any vinent, una de les primeres mesures va ser la prohibició dels allotjaments turístics al centre que s’anuncien a través d'Airbnb i rebaixar a la meitat (de 60 a 30) el màxim de dies que es poden llogar els allotjaments de curt termini a les zones on sí que es permet l’activitat de la plataforma.

Des de GroenLinks, el nom del partit ecologista a què pertany l'alcaldessa, van impulsar el desenvolupament de la Fairbnb a Amsterdam (també és disponible a Barcelona; el nom inclou la paraula anglesa fair, que vol dir just), una plataforma que pretén oferir una alternativa sostenible, cooperativa i comunitària d’allotjament de curt termini entre locals.

L'altre motiu principal per prohibir l'arribada de creuers és reduir els nivells de contaminació de l'aire d'Amsterdam. Un estudi del 2021 sobre l'impacte mediambiental que causa un gran creuer va detectar que era equivalent a la producció dels mateixos nivells d'òxid de nitrogen (NOx) en un dia que farien 30.000 camions.

stats