Europa
Internacional Europa 01/04/2023

Andorra va a les urnes amb Europa i l'habitatge com a protagonistes

Sis candidatures, tres de les quals de nova creació, concorren als comicis

Clàudia Campos (Ara.ad)
2 min
Els sis candidats a les eleccions andorranes de demà.

Andorra la VellaAndorra celebra aquest diumenge eleccions generals i ho fa amb la problemàtica de l'habitatge, l'acord d'associació amb la Unió Europea i la crisi de poder adquisitiu com a protagonistes de la campanya electoral. Els andorrans escullen els 28 consellers generals (diputats) que els representaran durant els pròxims quatre anys al Consell General, el Parlament andorrà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La campanya electoral va començar el 19 de març amb sis candidatures en la cursa. Tres d'elles ja eren present a l'espectre polític: Demòcrates per Andorra, partit majoritari del govern (actualment en coalició amb Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos), encapçalat per Xavier Espot, que aspira a repetir com a cap de govern; la coalició socialdemòcrata PS SDP+, encapçalada per Pere López, actual cap de l'oposició, i Liberals d'Andorra, partit que forma part del govern i està encapçalat per Josep Maria Cabanes, exministre de l'Interior. S'hi afegeixen tres partits de nova creació: Acció, una escissió de Liberals d'Andorra fundada per Judith Pallarés, actual ministra d'Afers Socials; Andorra Endavant, partit personalista fundat per Carine Montaner, després de la seva escissió de Terceravia (que no concorre a les eleccions), i Concòrdia, encapçalada per Cerni Escalé, ex secretari general del Comú d'Escaldes-Engordany.

Pel que fa a l'eix ideològic, Demòcrates se situa a la "centralitat" i és continuista amb l'acció del govern. La coalició progressista PS SDP+ es presenta com "el canvi de la majoria", formada per dos partits polítics que es van separar el 2015. En canvi, Liberals d'Andorra és una formació de caràcter liberal-conservador, amb un missatge que destaca la sobirania i la identitat andorrana, a diferència d'Acció, que es defineix com a liberal-progressista i té com a objectiu ser "la clau" del nou govern. Per la seva banda, Andorra Endavant es defineix com un partit "sense color", en contra de l'establishment. I Concòrdia es presenta com l'alternativa "a les idees de sempre" i per "combatre el desànim", amb el benestar i la sostenibilitat com a eixos centrals.

L'enquesta feta abans de les eleccions per Andorra Recerca i Innovació va situar Demòcrates com a partit guanyador, amb el 41,9% dels vots; seguit per PS SDP+, amb el 23,4%; Andorra Endavant, amb el 14,9%, i Concòrdia, amb l'11,3%. I deixava Liberals d'Andorra fora del Consell General, amb el 6%, i Acció, amb el 2,4% dels vots. No obstant això, els sis partits que concorren a les eleccions han estat prudents, ja que el 49,9% dels enquestats no tenien clar el vot i el 15,9% no van respondre la pregunta.

Per tant, caldrà esperar als resultats, a partir de les set del vespre, quan es tanquen les meses electorals i comença el recompte. El principal repte d'aquestes eleccions és millorar la participació, que l'any 2019 es va situar en el 68,33%.

stats