Immigració
Internacional Europa 23/08/2023

Bloquejats i multats per salvar vides: Itàlia imposa el decret Meloni a l''Open Arms'

Les autoritats aturen el vaixell de rescat humanitari i sancionen amb 10.000 euros l'ONG després d'haver portat a terra 196 persones

ARA
2 min
Els migrants rescatats per l'Open Arms desembarquen al port de Carrara.

BarcelonaLes autoritats italianes han decretat el bloqueig durant 20 dies de l'Open Arms per haver fet diversos rescats quan navegava cap al port assignat, de Marina di Carrara (nord-oest), on aquest dilluns van desembarcar les 195 persones que havien socorregut els últims dies a la Mediterrània central. L'ONG, a qui també s'ha multat amb 10.000 euros, ha lamentat la decisió, que arriba poques setmanes després que la Guarda Costanera italiana demanés ajuda al mateix vaixell per fer rescats quan els seus propis vaixells estaven aturats per manca de combustible. El vaixell ha estat bloquejat en virtut de l'anomenat decret Meloni, que obliga la flota internacional humanitària a tornar al port designat cada cop que fan un rescat, ignorant la resta d'avisos, una mesura que ja havien adoptat els governs socialdemòcrates que la van precedir. Oficialment, aquest any han mort més de 2.000 persones en les rutes migratòries de la Mediterrània, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Al mar, les regles ja semblen no tenir cap valor, primer et demanen ajuda per fer desenes de rescats perquè la Guàrdia Costera no té combustible i després t'apliquen el decret Meloni, que limita els rescats a un", ha dit Oscar Camps, fundador de l'ONG.

Després de rescatar 26 persones, a l'Open Arms se li va assignar el port de Carrara, quan va ser alertat de l'existència de dues embarcacions en perill, però un cop assolides les primeres coordenades, les autoritats els van dir que ja s'havien fet càrrec del cas. "No obstant, a la nostra petició d'informació addicional, com l'hora d'arribada dels serveis d'auxili, no van poder donar cap resposta", va explicar l'ONG en un comunicat.

El vaixell llavors va ajudar 132 persones: "L'operació va durar aproximadament 2 hores, durant les quals no es va presentar ningú", cosa que els va confirmar que les autoritats les havien "abandonat a la deriva".

Dilluns passat, les autoritats italianes també van decretar el bloqueig durant 20 dies de l'Aurora, de l'ONG alemanya Sea Watch, després de desembarcar 72 immigrants a l'illa de Lampedusa (sud) desobeint les seves indicacions perquè "no tenien cap altra alternativa”, segons l'organització.

El govern de Giorgia Meloni, que va arribar al poder l'octubre de l'any passat prometent una gestió més dura de la immigració, afronta el primer estiu encarant aquest fenomen, agreujat per les bones condicions del mar i la crisi a Tunísia. Segons les últimes dades oficials, més de 105.000 migrants han arribat al país des de principis d'any, un increment de més d'un 115% respecte al mateix període del 2022, cosa que ja va portar al maig a decretar l'"estat d'emergència migratori".

stats