Carles III promet fer complir la Constitució "durant el temps que Déu" li concedeixi

El monarca ret tribut a la seva mare i també a la seva dona en el seu primer discurs a la nació

4 min
Primera fotografia oficial de Carles III, rei d'Anglaterra

LondresSi el dia que la seva mare, la reina Elisabet II, va fer 21 anys va prometre servir a tots els ciutadans del llavors imperi, o el que en començava a quedar, el seu fill, el rei Carles III, també ha fet una altra promesa en el primer discurs a la nació, un missatge profundament personal, que ha sigut preenregistrat al Saló Blau del Palau de Buckingham aquesta tarda de divendres i que s'ha emès per televisió a les sis de la tarda (hora local), immediatament abans que comencés un servei religiós en memòria de la reina a la catedral de Saint Paul.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Carles s'ha compromès "solemnement durant el temps que Déu" li concedeixi a mantenir els principis constitucionals "al cor de la nació". I s'ha adreçat així a tots els seus súbdits: "I allà on visqueu del Regne Unit, o als reialmes i territoris d'arreu del món. I vingueu d'on vingueu i cregueu en el que cregueu, m'esforçaré per servir-vos amb lleialtat, respecte i amor, com he fet al llarg de la meva vida". Una manera de descartar, d'entrada, qualsevol forma d'ingerència, almenys directa, en els afers del govern, com sí que havia fet anteriorment, en tant que príncep de Gal·les. Un títol, precisament, que ha anunciat que trasllada al seu hereu, Guillem, i a la seva dona, Kate Middleton.

Un paper diferent

Les paraules de Carles, de fet, han sigut molt reveladores sobre com veu de diferent el seu nou paper ara, en tant que rei, que no pas com a hereu, quan va ser pràcticament un activista i defensor de nombroses causes (ecologisme, arquitectura…). El discurs de Carles III, doncs, no ha sigut el que hauria fet el príncep que mai no callava. "Per descomptat, la meva vida canviarà a mesura que assumeixi les meves noves responsabilitats. Ja no em serà possible dedicar tant temps i energies a les organitzacions benèfiques i als temes que m'interessen tant [des de l'ecologia fins a l'arquitectura]. Però sé que aquesta important tasca continuarà en altres mans de confiança", ha reconegut. Entoma així el paper constitucional que té reservat el monarca i que, com a hereu, havia violentat en més d'una, dues i moltes ocasions, a través de pressions directes sobre ministres del govern, fins i tot sobre el premier Tony Blair.

Però més enllà d'aquesta lleu referència política, Carles III ha volgut mostrar el seu rostre més humà, de fill ple de dolor que ha perdut la mare i d'home que deu saber que té fama de hieràtic, fins i tot amb una certa tendència a la tirania dels que l'envolten. No ha estalviat, doncs, expressions familiars per referir-se a la reina. I ha parlat de "l'amor i l'afecte" de la seva mare, de la seva devoció infrangible i la seva sensació de "pèrdua sense mesura". Igualment, Carles III ha parlat de la seva "estimada dona", reina consort. I, finalment, en un esforç inclusiu, i per superar les divergències per tothom conegudes, també s'ha referit a Enric i Meghan.

Carles també ha apuntat que el funeral d'estat per la reina tindrà lloc "d'aquí una mica més d'una setmana", i es calcula que seran deu dies. Per tant, si bé encara que no hi ha una data oficial, diumenge 18 i dilluns 19 de setembre. "Ens reunirem com a nació, com a Commonwealth, i, de fet, com a comunitat global, per enterrar la meva estimada mare. En el nostre dolor, recordem i traiem força de la llum del seu exemple. En nom de tota la meva família, només puc oferir el més sincer agraïment pel vostre condol i suport. Signifiquen més per a mi del que mai podria expressar. I a la meva estimada mare, que comença el seu últim gran viatge per unir-se al meu estimat difunt pare, simplement vull dir-li això: «Gràcies. Gràcies pel vostre amor i devoció a la nostra família i a la família de les nacions que heu servit amb tanta diligència durant aquests anys»".

Divendres al migdia, Carles III s'ha traslladat amb la reina consort, Camil·la, des del palau escocès de Balmoral a Londres, i poc abans d'enregistrar el discurs ha mantingut la seva primera audiència privada amb la primera ministra, Liz Truss.

Aquest dissabte, a les deu del matí hora local, tindrà lloc la primera proclamació oficial del rei al palau de Saint James, molt a la vora del Palau de Buckingham. Serà proclamat per l'anomenat Consell d'Adhesió, al qual assisteixen els consellers privats. L'acte es divideix en dues parts. A la primera, el Consell Privat, sense la presència del rei, proclamarà el sobirà i aprovarà formalment diverses ordres conseqüents, incloses les disposicions per a la proclamació. La segona és la celebració del primer Consell Privat de Sa Majestat. El rei farà la seva declaració i llegirà i signarà un jurament per mantenir la seguretat de l'Església a Escòcia i aprovar les Ordres en Consell que facilitin la continuïtat del govern.

La multitud d'actes d'aquest divendres s'han iniciat amb salves d'honor des de diferents territoris del Regne Unit, així com d'altres dependències de la Corona. Al Parlament també hi ha hagut sessió d'homenatge a la monarca traspassada, que s'allargarà aquest dissabte. Lluny de la baralla política, els diputats s'han lluït amb les seves capacitats retòriques. I les riallades s'han sentit en més d'una ocasió. Per exemple, quan ha intervingut Theresa May, que ha explicat una anècdota sobre ella i la reina a Balmoral. Parlava d'una cosa sense cap importància: d'un tros de formatge caigut a terra en presència de la reina. Però la narració que n'ha fet ha sigut de gran actriu. I és que aquests dies al Regne Unit tot és performance.

stats