Centenars de milers de persones sense llum a Odessa per un atac rus

Moscou intensifica els atacs a les infraestructures elècriques d'Ucraïna

ARA
2 min
Restes d'un atac amb drons sobre Odessa, la setmana passada.

BarcelonaEls atacs russos a la infraestructura energètica d'Ucraïna han matat dues persones, una a la regió de Lviv, a l'oest del país, i l'altra en un atac al nord-est, segons les autoritats locals. Alhora 170.000 llars a la regió d'Odessa, al sud, s'han quedat sense electricitat després que les restes d'un dron rus abatut provoquessin un incendi en una central, segons l'operador privat DTEK. L'aviació ucraïnesa assegura que va abatre nou dels onze drons russos que els van atacar dissabte a la nit, així com nou de catorze míssils de creuer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

DTEK subministra electricitat a una quarta part del país i es calcula que la reparació de la infraestructura es pot allargar divuit mesos. I no és l'únic cas: Rússia ha intensificat els atacs a la infraestructura energètica d'Ucraïna en els últims dies, amb danys importants a diverses regions. La companyia energètica ucraïnesa Centrenergo va dir dissabte que la central tèrmica de Zmiiv, una de les més grans de la regió de Khàrkiv, al nord-est, va ser totalment destruïda pels bombardejos russos del 22 de març. Dels 700.000 usuaris que es van quedar sense electricitat aquell dia, 120.000 encara no tenen subministrament.

En el seu missatge de Pasqua el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha cridat a la perseverança. "No hi ha dia ni nit ara mateix en què el terror rus no intenti destrossar les nostres vides. Ahir a la nit vam tornar a veure coets i shaheds [drons de fabricació iraniana] llançats contra la nostra gent", ha dit. "Ens defensem, perseverem; el nostre esperit no es rendeix i sap que la vida pot guanyar", ha reblat Zelenski. El president també ha protagonitzat avui un acte amb motiu del segon aniversari de l'alliberament de la localitat de Butxa, al nord de Kíiv, de l'ocupació russa en les primeres setmanes de la invasió. "Aquesta guerra és per evitar que ningú gosi convertir-se en una bèstia contra els altres", ha dit, i ha recordat: "Els cossos de la nostra gent que van ser trobats als carrers de Butxa van demostrar que ningú pot quedar-se al marge d'aquesta batalla". Segons les autoritats ucraïneses, 1.400 civils van ser assassinats al districte de Butxa, molts dels quals, a trets. La ciutat es va convertir en un símbol de les atrocitats i els crims de guerra comesos per les tropes russes a Ucraïna.

stats