Una cooperant catalana, primera víctima mortal de l'estat espanyol a la guerra d'Ucraïna

La directora de la ONG Road to Relief hauria mort en un atac rus que ha impactat contra el seu vehicle a Donetsk

ARA
3 min
Emma Igual en una imatge del maig de 2022 facilitada per la ONG Road to Relief

BarcelonaUna cooperant catalana, Emma Igual, directora de l'ONG Road to Relief, ha mort a Ucraïna aquest cap de setmana, segons ha confirmat el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares. És la primera víctima mortal espanyola de la guerra d'Ucraïna, que s'ha produït quan un projectil de les forces russes ha colpejat el vehicle on viatjava a prop de Bakhmut, a la regió de Donetsk. En el mateix atac ha mort també un voluntari canadenc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Emma Igual, de 32 anys, viatjava en direcció a la localitat ucraïnesa d'Ivanivske amb tres membres més de l'organització, de nacionalitats alemanya, sueca i canadenca, quan el seu vehicle va ser objectiu d'un "impacte directe rus", ha informat l'ONG.

En una publicació d'Instagram penjada aquesta matinada, l'organització d'ajuda humanitària a Ucraïna explica: "Aquest matí [de dissabte] cap a les 10.00 el vehicle [on viatjaven els cooperants] ha estat atacat pels russos, i després d'un impacte directe [...] ha bolcat i s'ha incendiat". Afegeix que al vehicle hi havia el voluntari mèdic alemany Ruben Mawick, el voluntari suec Johan Mathias Thyr, el voluntari canadenc Anthony Tonko Ihnat i la voluntària catalana i directora de Road to Relief, Emma Igual. Mawick i Mathias, deia el comunicat, havien resultat greument ferits amb metralla i cremades, però es trobaven estables en hospitals separats, lluny del lloc. L'ONG confirmava la mort de Tonko i deia que el seu cos havia estat recuperat, "mentre que encara no se sap l'estat actual d'Emma".

Però hores després el ministre Albares ha explicat des de Nova Delhi, on es trobava a la cimera del G-20, que havia tingut "confirmació verbal de la mort" de la cooperant, tot i que estava a l'espera de la "certificació oficial de les autoritats ucraïneses". L'organització Road to Relief treballava des de l'any passat a Ucraïna evacuant persones de les zones més afectades per la guerra. Segons la seva pàgina web, el març d'aquest any havien aconseguit evacuar 1.200 persones, de les quals unes 500 eren infants. L'organització també proveeix d'aliments i recursos mèdics les zones més properes al front.

Els quatre membres de l'equip havien sortit de Slavyansk en direcció a Bakhmut per avaluar les necessitats dels civils atrapats al foc creuat a la ciutat d'Ivanivske, en la zona de Bakhmut, a la regió de Donetsk, segons Efe.

Condol de la classe política

Emma Igual havia explicat en alguns mitjans que havia viatjat a Ucraïna per quedar-s'hi dues setmanes, però que la gran necessitat d'ajuda que hi va trobar la va portar a quedar-s'hi. Feia més d'un any que era al país. Igual era una treballadora humanitària amb diversos anys d'experiència treballant en camps de refugiats i assentaments, especialitzada en protecció infantil en emergències (CPiE) i ajuda a refugiats. Havia col·laborat amb diverses ONG a Grècia, Myanmar, Kènia i el Marroc, entre altres llocs. Abans d'això, havia treballat com a investigadora associada en diverses universitats i agències de les Nacions Unides durant més de cinc anys, on va escriure, traduir i editar diversos articles acadèmics.

"Els treballadors humanitaris i la població civil no poden ser mai objectius de guerra", ha dit en el seu tuit de condol el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha enviat el seu "suport i estima" a la família d'Emma Igual. La ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també han expressat el seu condol per la mort a Ucraïna d'Igual, a la qual han coincidit en definir com una representant "del millor" de la nostra societat.

També el ministeri de Defensa d'Ucraïna ha rendit homenatge als dos cooperants morts en el seu compte de la xarxa X. Igual i el canadenc Anthony Ihnat, diu el missatge, "van fer cada dia tots els esforços possibles per mitigar les conseqüències del terror sistemàtic dels ocupants russos contra els civils".

stats