Europa
Internacional Europa 12/06/2023

Crema solar gratis als Països Baixos per prevenir el càncer de pell

S'instal·laran dispensadors públics a escoles, parcs, centres esportius i altres espais oberts de centenars de municipis

ARA
2 min
Una multitud pren el sol a Zandvoort aquest cap de setmana d'altes temperatures als Països Baixos.

BarcelonaCada cop més municipis holandesos ofereixen crema solar gratis als seus habitants davant del perill de contraure càncer de pell. Als Països Baixos, aquesta és la forma més comuna de càncer i per això les autoritats sanitàries han decidit prendre mesures. A més d'un centenar de localitats d'arreu del país, aquest estiu s'instal·laran dispensadors de crema solar gratuïts en escoles, universitats, poliesportius, parcs i altres espais públics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La iniciativa ja es va posar en marxa l'any passat en alguns indrets, però aquest estiu es preveu que es generalitzi a molts municipis neerlandesos, començant per la ciutat de Breda, al sud del país, que ja ha començat aquest cap de setmana a oferir crema gratis als jardins de l'Stadspark Valkenberg.

Segons l'emissora pública NOS, la idea va sorgir en un hospital de l'oest del país, l'hospital Venlo-Venray, on un dels metges del departament de dermatologia va proposar fer servir els dispensadors de gel desinfectant que es van instal·lar per la pandèmia de covid-19 per posar-hi crema solar. L'hospital es va posar en contacte amb el servei d'assegurança sanitària estatal per finançar la iniciativa almenys en unes 120 escoles de primària de diversos municipis. Les autoritats sanitàries intenten convertir l'aplicació de la crema solar en un hàbit diari per als més petits. L'arrencada de l'estiu deixava aquest mateix dilluns temperatures de 29 graus a Holanda, però en general s'espera que el d'aquest 2023 sigui un dels estius més calorosos registrats fins ara.

Cada any es diagnostiquen als Països Baixos més de 65.000 casos de càncer de pell, la qual cosa provoca més de 700 morts, segons informen mitjans locals. Arreu d'Europa, però, aquest tipus de càncer també va en augment. L'any 2020 va representar un 4% dels nous diagnòstics de càncer, amb més de 7 milions d'europeus que pateixen aquesta malaltia. Segons dades de l'Eurostat, de fet, els Països Baixos és un dels estats europeus amb més incidència de càncer de pell, juntament amb Suècia i Dinamarca, i també un dels estats on aquesta malaltia provoca més morts, amb uns cinc casos per cada 100.000 habitants.

stats