Internacional Europa 29/03/2023

Un dels grans fabricants de munició d'Europa no pot créixer perquè TikTok xucla tota l'electricitat

La companyia d'armament noruega Nammo vol ampliar les instal·lacions per satisfer les demandes per a Ucraïna però no disposa de prou energia

3 min
Munició en un vehicle de l'exèrcit ucraïnès prop de la ciutat de Bakhmut, el 8 de març de 2023.

BarcelonaLes crítiques i atacs a TikTok per part de governs i empreses occidentals es multipliquen. Des de Noruega, ha arribat una nova acusació contra l'empresa xinesa i sobre com compromet la seguretat. El fabricant noruec d'armament Nammo, un dels més importants d'Europa, assegura que no pot tirar endavant l'ampliació de la seva planta més gran i, per tant, no pot augmentar la producció de munició que tant necessita Ucraïna perquè un nou centre de dades de TikTok construït molt a prop de la seva fàbrica a la localitat de Raufoss està xuclant tota l'electricitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les autoritats han de triar entre emmagatzemar vídeos de gats o assegurar les funcions socials crítiques", resumia al diari noruec VG el director general de Nammo, Morten Brandtzaeg. A la planta que Nammo té a Raufoss es fabriquen míssils i municions les 24 hores del dia, i la companyia necessita ampliar les instal·lacions per poder respondre a l'increment de comandes del govern i l'exèrcit noruecs, de països aliats i també per enviar material a Ucraïna, que fa setmanes que avisa que li falta munició per defensar-se de l'agressió russa.

Nammo, propietat del govern noruec i una empresa de defensa controlada per Finlàndia, es va instal·lar prop d'una central hidràulica que li proporcionava energia local barata. Ara vol créixer significativament, però la regió pràcticament no té capacitat de generar més electricitat i no pot rebre'n d'altres llocs, segons explica VG. L'empresa assegura que el centre de processament de dades que s'acaba d'instal·lar a Hamar, a l'altra banda del llac Mjøsa –que té TikTok com a principal client–, està fent servir l'electricitat de la regió que fins ara sobrava, després de tancar un acord amb el proveïdor d'energia local, Elvia. Aquest tipus d'instal·lacions necessiten grans quantitats d'electricitat per donar energia i refredar els servidors.

Elvia ha confirmat que la xarxa no té capacitat sobrant d'electricitat, després que l'hagi promès al centre de dades, i ha indicat que si Nammo demana més capacitat, haurà d'esperar que n'hi hagi de disponible, perquè la xarxa de transmissió s'haurà de reforçar. La companyia ha subratllat que no pot prioritzar entre els clients que sol·liciten energia: "La norma és que el primer de la cua amb projectes madurs accedeixi primer a la capacitat de xarxa", ha explicat un portaveu de l'empresa elèctrica al diari noruec.

Per-Gunnar Sveen, cap del comitè de desenvolupament empresarial del consell de la regió d'Innlandet, on té la seu Nammo, ha assegurat al Financial Times: "En aquest assumpte especial, treballarem per assegurar el subministrament que Nammo necessita per seguir els seus plans i poder ampliar la seva fàbrica. És en l'interès nacional assegurar-ne la possibilitat de desenvolupament".

Demanda disparada

Brandtzaeg ha explicat al diari britànic que la demanda de munició d'artilleria és més de 15 vegades més alta del normal. "Veiem una demanda extraordinària dels nostres productes que no hem vist mai en la nostra història", assegura el conseller delegat de Nammo. La falta de munició és un dels principals problemes amb què es troba l'exèrcit ucraïnès després de més d'un any de guerra, i els seus aliats treballen per trobar-hi una solució.

A principis de mes, la Comissió Europea va proposar als estats membres comprar una gran quantitat de munició a llarg termini per potenciar les fàbriques d'armes de la UE i garantir que pugui continuar subministrant a Kíiv els equips militars que necessita per mantenir el pols a Rússia. L'executiu comunitari vol poder enviar com a mínim la mateixa xifra de projectils que l'exèrcit rus dispara cada dia: més de 20.000. De moment, el bloc comunitari només és capaç de fabricar aquesta quantitat de munició en tot un mes i fins ara ha hagut de recórrer principalment a les reserves militars dels estats.

Por a l'espionatge

A part dels problemes pràctics per la manca de capacitat energètica, el director general del parc industrial de Raufoss, Øivind Hansebråten, també ha fet referència a la por que les instal·lacions de TikTok puguin suposar una amenaça per a la seguretat. "Estem preocupats sobre el potencial per a l'espionatge, la incertesa que envolta els interessos nacionals i el nostre accés a l'electricitat", ha afirmat al diari VG.

"Cal que ens preguntem si les companyies són beneficioses per a la societat. La producció aquí [a Nammo] contribueix a la seguretat de l'OTAN i a la capacitat de defensa de Noruega. S'ha de convertir en una qüestió nacional com prioritzem l'electricitat; el govern ha d'actuar", considera Hansebråten.

stats