Internacional 20/10/2012

El "desig d'independència" dels catalans, al diari holandès 'De Telegraaf'

El rotatiu destaca l'auge del "separatisme" a Europa i destaca que Artur Mas "ha arribat a la conclusió [amb Madrid] que la via diplomàtica és inútil"

Ara
2 min
L'edició d'aquest dissabte del diari holandès 'De Telegraaf' / @jordipoater

BarcelonaEl diari holandès 'De Telegraaf' es fa ressò aquest dissabte de l'auge dels "separatismes" a Europa en un article il·lustrat amb una fotografia d'una protesta a Catalunya i una altra del president Artur Mas. El rotatiu titula: "Les regions europees s'alcen", i assenyala que creixen "les demandes d'autonomia des de Glasgow fins a Barcelona".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Firmat pel seu corresponsal de Brussel·les, puntualitza que "el separatisme emergeix no només des d'un punt de vista sentimental, sinó sobretot per la duresa de la crisi econòmica" ja que la "solidaritat provoca angoixa arreu d'Europa". "Des de les terres altes d'Escòcia, les planures de Flandes, les platges catalanes i les fàbriques de cervesa de Baviera, arreu d'Europa creix el desig d'independència", destaca a l'entradeta.

El diari pren com a filó de l'article l'auge dels independentistes flamencs en les darreres eleccions municipals a Bèlgica. Després repassa la decisió del primer ministre escocès, Alex Salmond, de convocar un referèndum per la independència vinculant, les reivindicacions de Baviera i finalment Catalunya.

"La regió demana més autonomia a la península Ibèrica", subratlla. "Durant les últimes setmanes el president de Catalunya, Artur Mas, s'ha distanciat de Madrid. Després que Madrid rebutgés la demanda catalana per tenir més autonomia fiscal d'Espanya, Mas ha arribat a la conclusió que la via diplomàtica és inútil".

Una associació de militars demana l'estat de guerra contra Catalunya en un canal holandès

'De Telegraaf' no és l'únic que es fa ressò de l'auge de l'independentisme a Catalunya. La cadena de televisió holandesa Nieuwsur emetia aquesta setmana un documental on una associació de militars demanava l'estat de guerra contra Catalunya. El president de l'Associació de Militars Espanyols, AME, el coronel d'intendència Leopoldo Muñoz Sánchez, hi assegurava que "Espanya és una nació indissoluble i en cas d'amenaça de fractura o separatisme, nosaltres, d'acord amb l'article 8 de la Constitució Espanyola, hem de garantir la integritat territorial, per tant, el nostre parer és que es declari l'estat de guerra, l'estat d'excepció o l'estat de setge".

stats