Publicitat
Publicitat

Sèrbia

Sèrbia escull nou president

La segona volta de les eleccions al país balcànic enfronta el reformista pro-europeu Boris Tadic i l'opositor de centre-dreta Tomislav Nikolic. La jornada electoral transcorre sense irregularitats importants, però amb una escassa participació

Uns 6,8 milions de serbis estan cridats a les urnes aquest diumenge en una segona volta electoral per decidir si el nou president serà el reformista pro-europeu Boris Tadic –que aspira a un tercer mandat– o l'opositor de centre-dreta, Tomislav Nikolic, un antic ultranacionalista que els últims anys ha moderat la seva postura.

Tadic es presenta com la garantia d'una via europea i polític capaç d'atraure inversions estrangeres, indispensables per al desenvolupament del país balcànic i la creació de nous llocs de treball. D'altra banda, Nikolic –que en la dècada de 1990 va ser viceministre durant el Govern de l'autoritari Slobodan Milosevic– es presenta, ara també, com un partidari de la via europea i també d'una cooperació més intensa amb Rússia, amb la finalitat de convertir Belgrad en un pont entre l'Est i l'Oest

La jornada electoral transcorre amb normalitat, sense irregularitats importants, però amb una baixa afluència a les urnes. Segons dades de l'ONG Centre per les Eleccions Lliures i la Democràcia (CeSID), a las 14.00 hora local, sis hores abans del tancament dels col·legis, la participació era del 23,3%, gairebé nou punts menys que en les presidencials de fa quatre anys. La participació també és inferior a la registrada en la primera volta dels comicis, el passat dia 6.

En la primera volta electoral, fa dues setmanes, Tadic va quedar primer en obtenir el 25,31% dels vots, amb un lleuger avantatge davant del 25,05% de Nikolic. Es preveu que aquest diumenge el resultat també podria ser ajustat, malgrat els experts i alguns sondejos donen la victòria a Tadic. Cal recordar, a més, que els dos candidats van competir en les presidencials del 2004 i en les del 2008. En ambdues ocasions Tadic en va sortir vencedor.

Més continguts de