SOCIETAT
Internacional 30/05/2011

El govern alemany vol abandonar l'energia nuclear com a màxim el 2022

El gir de 180 graus de la cancellera Angela Merkel és conseqüència del desastre de Fukushima, i suposarà tancar totes les plantes nuclears d'Alemanya

Acn
2 min

BerlinAlemanya tancarà tots els reactors nuclears escampats pel país abans del 2022, segons un acord al qual han arribat aquest dilluns els partits que formen la coalició governamental liderada per la cancellera Angela Merkel. La decisió s'entén com una reacció al desastre de la planta japonesa Fukushima Daichi, i suposa un gir complet de la política que Alemanya havia presentat en matèria energètica fins a aquest moment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tal com s'esperava, la coalició que lidera Alemanya vol mantenir definitivament tancades les vuit plantes més antigues de les disset que hi ha al país. Set van ser tancades temporalment el març, just després del terratrèmol i el tsunami que van colpejar la planta japonesa Fukushima. Una està fora de circulació des de fa anys.

Sis més es tancaran abans del 2021, segons ha dit el ministre de Medi Ambient Norbert Roettgen aquest dilluns de matinada, després d'una llarga reunió a l'oficina de la cancellera entre els líders de la coalició de centre-dreta.

Els tres reactors que quedarien en actiu, els més nous, estarien oberts un altre any, fins al 2022, mentre es garanteix que no hi haurà disrupció en el subministrament d'energia per a Alemanya, ha dit Roettgen.

La decisió del govern de Merkel suposa un gir de 180 graus en la política energètica que havia mostrat fins ara. De fet, mesos abans del desastre japonès la coalició de centre-dreta havia pres una decisió molt impopular, que consistia en estendre el termini de funcionament de les plantes nuclears a Alemanya, on la majoria de votants s'oposen a aquest tipus d'energia.

Ara, però, el panorama és just el contrari. "És definitiu: l'últim tancament de plantes serà el de les tres més modernes el 2022", ha dit Roettgen després de la reunió. "No hi haurà tancaments provisionals".

Alguns polítics havien reclamat una clàusula que permetés revisar l'acord en el futur. L'FDP volia que en lloc d'una data fixa de clausura hi hagués una finestra flexible per al tancament, a banda d'una opció per poder tornar a obrir almenys un dels reactors més antics en cas de necessitat.

La coalició ha acordat mantenir una d'aquestes plantes a la "reserva freda" el 2013, per si la transició cap a energies renovables no pot afrontar la demanda de l'hivern, i per si els combustibles fòssils no són suficients per compensar un potencial dèficit.

La decisió de l'executiu alemany ha de passar encara pel Parlament, per bé que a la reunió que ha acabat de matinada hi havia representants dels líders de l'oposició dels social-demòcrates i dels verds.

stats