L'avís del nou 'premier' Rishi Sunak: "Ens enfrontem a un repte econòmic profund"

L'aspirant Penny Mordaunt retira la candidatura i l'exministre del Tresor es converteix en el tercer primer ministre en vuit setmanes

5 min
Rishi Sunak en una imatge d'arxiu

LondresRishi Sunak s'ha convertit aquest migdia en el 57è primer ministre del Regne Unit. El comitè 1922, que aplega els diputats de segona fila tories i que vetlla pel procés electoral de successió de la dimissionària Liz Truss, acaba d'anunciar a Londres que l'exministre d'Economia de Boris Johnson, l'home que en va precipitar la caiguda, és l'únic aspirant al càrrec que ha superat àmpliament (191) el nombre de nominacions requerides (100) per poder situar-se a la línia de sortida. En conseqüència, d'acord amb les regles del partit, esdevé automàticament líder i premier. Les bases li van negar la victòria al setembre i ara les bases no tindran cap poder de decisió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La renúncia diumenge al vespre de Boris Johnson a participar en la cursa, per la impossibilitat d'unir el partit rere seu –tot i que va assegurar que comptava amb almenys 102 avals per forçar la votació davant les bases–, ha aplanat el camí de la coronació de Rishi Sunak. L'altra aspirant, Penny Mordaunt, ha retirat la candidatura un parell de minuts abans que es tanqués el termini per presentar els avals. El Regne Unit, doncs, ja té el tercer primer ministre en vuit setmanes. Tot un rècord. També és molt destacable que Sunak sigui el primer premier no blanc de la història del país, i de religió hindú.

Immediatament després que ha conegut la notícia de la seva coronació, Sunak s'ha traslladat al palau de Westminster, on s'ha reunit amb els membres del grup conservador. L'enèsima promesa d'incorporar al govern talents de tots els sectors del partit, i la crida a que romangui unit han sigut els primers i genèrics missatges que ha etzibat als fidels, segons els mitjans britànics. "Tots estem darrera de la mateix política. L'únic que ens divideix són les personalitats. És una indulgència que ja no ens podem permetre", ha dit. Sunak ha assegurat que no hi haurà eleccions generals avançades i s'ha acomiadat amb un "Feliç Diwali", festivitat religiosa de l'hinduisme que se celebra avui al Regne Unit. Feliç, doncs, especialment per al nou primer ministre britànic, que demà al matí entrarà a Downing Street després de rebre l'encàrrec del rei Carles III de formar un nou govern.

Sunak ha fet una brevíssima declaració en la seu dels conservadors, on s'ha limitat a recordar que "no hi ha dubte que ens enfrontem a un repte econòmic profund". I per fer-hi front, ha dit, "necessitem estabilitat i unitat i la meva màxima prioritat serà unir el nostre partit i el nostre país perquè és l'única manera de superar els reptes a què ens enfrontem".

L'home de l'establishment

Sunak, de 42 anys, l'home dels mercats i de l'establishment financer, arriba en un moment enormement complex al poder. El Regne Unit pateix els impactes derivats de l'augment dels preus de l'energia, encara una inflació desbocada (10,1%) i la ressaca del covid ha situat el deute públic en el 100% i, a més, s'ha infligit encara més dolor amb la crisi generada per Liz Truss, que amb un minipressupost del tot irreal, presentat el 23 de setembre, va soscavar la confiança dels mercats en la fiabilitat del Regne Unit de gestionar els seus comptes. Es calcula que el Tresor necessita trobar immediatament uns estalvis de 40.000 milions de lliures per estabilitzar la situació.

L'efecte Sunak, que a primera hora del matí d'avui era una quasi certesa per la retirada de Johnson, ha tingut recompensa immediata als mercats. La lliura ha pujat en relació amb el dòlar i els costos dels préstecs governamentals han baixat. Però tot i aquesta treva dels mercats financers prèvia a la coronació, el primer ministre s'enfronta a dilemes molt difícils.

Si segueix l'habitual ortodòxia econòmica, es concentrarà en assegurar l'estabilitat dels mercats financers i de la divisa, de manera que prendrà tot un seguit de mesures –ja apuntades per l'actual ministre d'Economia, Jeremy Hunt– per tranquil·litzar els inversors internacionals. En altres paraules, augmentarà impostos i reduirà la despesa pública amb la presa de "difícils decisions".

L'impacte d'aquestes mesures és que no podrà oferir grans ajudes a les llars i les empreses, ofegades per l'augment del cost de la vida i de l'energia, quan el país és a les portes d'un hivern que pot resultar duríssim. I com ha afirmat en una entrevista a la BBC Andrew Bailey, exgovernador del Banc d'Anglaterra, el Regne Unit es pot dirigir "cap a un període d'austeritat encara pitjor del que va viure després de la crisi financera" del 2008, quan les mesures del govern Cameron van aprofundir encara més la recessió. El repte de Sunak, doncs, serà presentar en principi el 31 d'octubre un pla fiscal creïble, però no gaire restrictiu en la despesa, una temptació que podria tenir per calmar al màxim els mercats. En aquest cas, seria molt contraproduent.

El nombre aclaparador de suport per a Sunak ha disparat els missatges habituals dels conservadors. "És l'home que unirà el partit i que serà capaç de crear un equip amb els millors talents, per tirar endavant el país". Però és un missatge que la societat britànica sent des de la gran fractura del Brexit i que ja no es creu.

Acostament al mercat únic

En aquest sentit, l'inversor de capital privat i multimilionari Guy Hands ha assegurat aquest matí en una entrevista a BBC Radio 4 que l'economia britànica està "francament condemnada" si el nou govern no aconsegueix canviar fonamentalment el Brexit negociat per Boris Johnson. Hands ha apuntat també que les "desastroses retallades fiscals" no finançades de Truss van ser necessàries pel Brexit, però resultaven "clarament insostenibles". L'inversor ha instat el premier a obtenir "un millor accés al mercat únic de la Unió Europea" o bé Downing Street s'arrisca inexorablement "al col·lapse financer del país i al rescat del Fons Monetari Internacional".

Però qualsevol intent de Sunak d'acostar-se al mercat únic de la Unió Europea serà immediatament sabotejat per la ultradreta conservadora. I aquest és només un dels reptes del nou premier. Un altre problema imminent, relacionat també amb el Brexit, és el protocol d'Irlanda del Nord i la possible convocatòria de noves eleccions a l'Assemblea de Stormont (el Parlament de Belfast) divendres vinent per la negativa dels unionistes d'entrar al govern de la província mentre no se solucioni una situació que, segons el seu punt de vista, soscava la posició de la província dins el Regne Unit i l'acosta cada cop més a Irlanda.

Des de la renúncia de Truss, molta part de l'atenció política s'ha centrat en els moviments de Boris Johnson. Del que no s'ha parlat gens ha sigut de quina podria ser la coherència interna del govern del favorit, que ha rebut suport des de tots els espectres del partit: els més moderats, com el ministre del Tresor, Jeremy Hunt, i els més ultres, com l'exministra de l'Interior Suella Braverman i Mark Francois, a més del European Research Group, nucli que va fer la vida impossible a Theresa May durant el període 2017-2019. La gran incògnita ara és saber com Rishi Sunak mantindrà unida l'olla de grills que és el partit i, al mateix temps, evitar que el Titanic xoqui definitivament contra l'iceberg.

stats