República Txeca

La policia investiga si l'universitari que va matar 14 companys i el seu pare a Praga és responsable de més morts

Les sospites es centren en l'assassinat d'un home i un nadó la setmana passada en el poble natal del tirador

ARA
4 min
Un agent de policia assegura la zona després del tiroteig en un dels edificis de la Universitat Charles de Praga

BarcelonaUn tiroteig múltiple al centre de Praga, la capital de la República Txeca, aquest dijous a primera hora de la tarda, ha causat 14 morts i 25 ferits, ha informat la policia txeca. L'autor de la matança és un estudiant de la Facultat d'Arts de la Universitat Carolina, de 24 anys, que ha utilitzat un rifle de mira telescòpica, probablement de caça major, per dur a terme la matança contra els seus companys d'estudis. Dels ferits, deu es troben en estat greu. Poc abans, hauria matat també el seu pare, que va ser trobat mort a casa seva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia investiga ara si el jove és responsable també de dos assassinats que van tenir lloc la setmana passada al seu poble natal, en concret les morts d'un home i la seva filla de dos mesos.

El pànic va esclatar dijous al voltant de les 15 hores a l'esmentada Facultat d'Arts, situada a la plaça Jan Palach, al rovell de l'ou de la ciutat, quan s'ha començat a sentir un gran nombre de trets, d'acord amb testimonis presencials. La policia hi ha desplaçat diversos equips d'intervenció especial i ha segellat tota la zona al més aviat possible. Ha localitzat el franctirador al quart pis, un dels més alts de la universitat, des d'on hauria començat a disparar, i quan finalment els agents s'han pogut acostar on era, han trobat el cos sense vida de l'homicida. Les primeres informacions indiquen que tant podria haver-se suïcidat com haver mort abatut per les armes reglamentàries de la policia.

El ministre de l'Interior, Vít Rakušan, ha descartat inicialment qualsevol relació amb alguna xarxa terrorista internacional. També ha confirmat que hores abans de l'incident ha aparegut mort, al domicili familiar, el pare de l'assassí. A més, ha detallat que a l'edifici de la universitat s'ha trobat un gran nombre d'armes. "Podríem haver tingut diverses desenes de víctimes si no hi hagués hagut una resposta ràpida de la policia", ha dit.

El cap de la policia, Martin Vondrasek, ha explicat que les autoritats havien rebut informació que el jove havia sortit de la seva ciutat, a la regió de Kladno, en direcció a Praga amb la intenció de suïcidar-se. Vondrasek ha fet referència a informació "no confirmada" d'un compte d'una xarxa social segons la qual l'atacant podria haver-se inspirat en un atac recent a una escola de Briansk, a Rússia, en què una noia de 14 anys va matar un company abans de disparar-se a ella mateixa. També ha indicat que l'autor del tiroteig tenia llicència de diverses armes.

L'alcalde de Praga, Bohuslav Svoboda, s'ha lamentat davant dels mitjans txecs de l'incident: "Sempre hem cregut que això no ens preocupava [els tirotejos múltiples]. Ara resulta que, malauradament, el nostre món també està canviant i el problema del tirador individual també està emergint aquí".

"Com a resultat del tiroteig, hem enviat diversos equips de rescat al lloc dels fets. Hi ha un nombre molt gran de ferits", havia explicat la portaveu del Servei de Salvament de Praga, Jana Poštová, immediatament després que es fessin els primers avisos als serveis de seguretat i emergències. La Universitat Carolina està ubicada al nucli antic de Praga, a uns 500 metres de l'històric pont de Carles, un dels monuments turístics per excel·lència de la ciutat.

Un professor de la facultat ha explicat que els estudiants i el personal de la universitat han rebut un correu electrònic poc després que se sentissin els trets en què se'ls instava a buscar refugi. "Estem atrinxerats al segon pis, se suposa que el tiroteig ha sigut al quart", ha dit al diari local Blesku, i ha assegurat, també, que s'ha sentit un gran nombre de trets.

Estudiants amagats a la cornisa de la finestra d'un edifici de la universitat.

Els empleats de l'Escola d'Arts i Indústria, que també és a la mateixa plaça, han rebut un correu electrònic similar. "Quedeu-vos al vostre lloc de treball, no aneu enlloc. Si sou a les oficines, tanqueu-vos-hi i col·loqueu els mobles davant de la porta. Apagueu els llums. Probablement, el tirador és al quart pis de l'edifici de la plaça Jan Palach", s'informava, segons el mitjà txec esmentat.

El pitjor tiroteig en tres dècades

L'atac d'aquest dijous és el pitjor tiroteig des de la independència txeca fa 30 anys. El més recent va tenir lloc el desembre del 2019 a un hospital d'Ostrava, quan un pistoler va obrir foc a la sala d'espera d'una clínica de traumatologia i va matar quatre homes i dues dones, abans de llevar-se la vida d'un tret al cap. Amb anterioritat, el febrer del 2015, un home va obrir foc en un restaurant de la ciutat oriental d'Uhersky Brod. Hi van morir vuit persones. Tot i que els atacs amb armes són rars a la República Txeca, la caça amb armes és popular. El 2019 el govern txec va intentar, sense èxit, revocar la prohibició de la Unió Europea dels rifles semiautomàtics per a ús privat introduïda després d'una sèrie d'atacs jihadistes mortals en diferents llocs d'Europa.

La universitat està plena d'història com la mateixa facultat. L'estudiant de filosofia Jan Palach es va immolar, calant-se foc al centre de Praga el 1969, en protesta per l'ocupació soviètica del país. La seva dramàtica acció i el seu nom es recorden en el nom de la plaça on hi ha la Facultat d'Arts de la Universitat Carolina.

stats