Mascotes
Internacional Europa 23/03/2023

Gossos i gats a l'oficina: la mesura de la UE per millorar la salut mental dels treballadors

La Comissió Europea estudia permetre que els seus empleats puguin portar les mascotes a les institucions europees

2 min
Els treballadors d'Affinitty poden portar els gossos a l'oficina

Brussel·lesLa Unió Europea sempre s'ha reivindicat com un exemple a seguir en matèria de drets laborals i està disposada a continuar marcant el camí. El pròxim pas, segons ha pogut saber la revista Politico, és que la Comissió Europea permeti que els treballadors de les institucions europees puguin portar les seves mascotes –gossos i gats, principalment– a la feina amb l'objectiu de millorar la seva salut mental i que puguin sentir-se a l'oficina com a casa, després de la tornada gradual cap a la presencialitat. "La Comissió Europea està explorant la presència de mascotes a les institucions i organitzarà accions pilot en què el personal podrà venir amb els seus animals de companyia", va informar per carta el comissari europeu de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, als eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La idea inicial, però, surt d'un grup d'eurodiputats de diferents grups parlamentaris –verds, liberals i conservadors– que a finals de novembre de l'any passat van preguntar formalment a l'executiu comunitari si estaria disposat a trobar la manera de permetre l'entrada de mascotes a les institucions, una mesura que "ja apliquen algunes empreses internacionals". "És innegable la seva contribució en la millora del benestar de les persones", remarquen els diputats, que aposten perquè la UE "continuï a l'avantguarda de les polítiques de personal". A més, van demanar a la Comissió que considerés la "creació d'espais especials amb contenidors i bosses especials" per recollir els excrements dels gossos a les institucions.

Els eurodiputats i l'executiu comunitari també creuen que aquesta mesura pot animar als eurodiputats a tenir mascotes i a adoptar-ne. D'aquesta manera, assenyalen, es podria contribuir a resoldre el problema dels gossos que viuen al carrer, que afecta especialment Brussel·les, i que té "uns costos molt elevats per a les autoritats competents".

Tanmateix, la possibilitat de portar gossos i gats a la feina no només pot tenir conseqüències positives per als treballadors i el bon funcionament de les institucions comunitàries. De fet, la mateixa Comissió Europea admet que el programa pilot pretén acabar de calibrar bé "quines molèsties per a la salut" d'alguns empleats podria tenir la iniciativa, sobretot per a la gent al·lèrgica i la que té por o fòbia a alguns animals. En aquest sentit, també creu que la presència de mascotes a les oficines pot provocar "problemes pràctics i d'organització" i, en alguns casos, fins i tot de seguretat.

stats