Alemanya

Investiguen dos presumptes espies russos dins del govern alemany

Segons el setmanari 'Die Zeit', haurien participat en la presa de decisions sobre política energètica

ARA
2 min
El canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, amb el ministre d'Economia i Clima, Robert Habeck i el ministre de finances, Christian Lidner

BarcelonaEls serveis d'intel·ligència d'Alemanya estan investigant dos funcionaris del ministeri d'Economia per un suposat cas d'espionatge a favor de Rússia. Segons el setmanari Die Zeit, els dos sospitosos haurien participat en decisions sobre política energètica prenent sempre una posició clarament pro-rusa i contrària al govern alemany. Entre altres qüestions, els dos presumptes espies del Kremlin van assessorar el ministeri a l'hora de tirar endavant el projecte del gasoducte Nord Stream 2, de prendre el control de la filial de Gazprom o d'impulsar el rescat de l'empresa energètica Uniper.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri liderat per Robert Habeck ha estat clau a l'hora de fer front a la crisi energètica provocada pels talls de gas de Rússia en resposta a les sancions occidentals per la invasió d'Ucraïna. A principis d'any, el mateix ministeri ja va denunciar a l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució (BFV) "incoherències" en els documents interns sobre el subministrament i emmagatzematge del Nord Stream 2, que es va aturar després de la invasió russa a Ucraïna, i des de llavors treballa amb els serveis d'intel·ligència en aquest cas.

Tot i que els funcionaris dels serveis secrets veuen un "alt risc" que es tracti d'espionatge per part de Rússia –fet que, segons els experts, suposaria un "gran impacte econòmic i polític per al país"–, encara no s'ha trobat cap evidència clara per considerar-los culpables d'espionatge o corrupció. De fet, els primers informes sobre les seves trajectòries professionals revelen que un d'ells havia estudiat a Rússia i que tindrien una "proximitat emocional amb Rússia". Però aquesta proximitat amb el país de Vladímir Putin no és una prova contundent, ja que molts membres de l'elit política de Berlín han mantingut llaços cordials amb el Kremlin.

Els últims anys Alemanya ha estat escenari de diversos casos d'espionatge relacionats amb Rússia. Recentment, la premsa del país va informar que les autoritats alemanyes tenien indicis que els serveis secrets russos havien espiat soldats ucraïnesos que estaven sent entrenats a Alemanya en l'ús d'armes occidentals. "Això és només la punta de l'iceberg, l'espionatge també afectarà altres ministeris i institucions", va dir llavors el vicepresident del servei secret del govern alemany, Roderich Kiesewetter.

Aquest dimecres, el líder del grup parlamentari de l'FDP (partit de la coalició de govern), Konstantin Kuhle, ha lamentat a través de Twitter que "Rússia ha ampliat sistemàticament les seves activitats d'espionatge a Alemanya", i ha admès: "Les nostres capacitats i prioritats de contraintel·ligència necessiten una revisió urgent".

stats