Acumular llenya (si se’n troba) i estalviar: Alemanya es prepara per a un hivern sense gas

Molt depenent de l'energia russa, el govern alemany demana reduir el consum i comencen les retallades

4 min
Una imatge de Berlín, poc il·luminada, com una de les mesures que s'han pres per estalviar energia.

Lüdinghausen (Alemanya)Els responsables de la piscina coberta de Lüdinghausen, ciutat del Rin del Nord-Westfàlia a prop de Dortmund, han abaixat dos graus la temperatura de l’aigua i de l’aire, han tancat una sauna i han apagat el solàrium de les instal·lacions per reduir el consum de gas. El que preocupa Martina Schmidt, una nedadora ocasional del recinte, és que la piscina pugui tancar per complet a l’hivern si s’interromp el subministrament de gas des de Rússia. No pateix tant per ella com per la seva filla de cinc anys, que va aprendre a nedar a principis d’any. Si la nena no practica més per la manca de cursos de natació, no avançarà. Molts infants que ja van endarrerir l'aprenentatge a la piscina per la pandèmia podrien continuar sense nedar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment, la Martina ha posat en llista d’espera la seva filla per intentar inscriure-la al següent curs. Però no és l’única llista d’espera en què ha deixat escrit recentment el cognom de la família. També ha demanat un servei que de moment no està disponible: l’arribada de llenya a casa. “He trucat a sis comerciants de fusta per cremar. Quatre ni m’han despenjat el telèfon. Un m’ha ofert llenya mixta –la meitat seca i l'altra meitat humida, que hauria de posar a assecar de cara a l’hivern del 2023– i un altre ha apuntat el meu nom a l’espera de poder ser atesa”, explica.

Els venedors de llenya no donen l’abast. La capacitat dels proveïdors regionals està pràcticament esgotada. La demanda no cessa. I això que la llenya s’ha encarit molt: de 99 euros que costava el metre cúbic abans de la crisi del gas desfermada per la guerra a Ucraïna a gairebé 200 euros, que és el preu actual.

Qui té la sort de tenir una llar de foc, intenta arreplegar aquest estiu mateix llenya per a l’hivern. Ningú es deixa confondre per l’onada de calor. A Alemanya preocupen més els pròxims mesos de fred davant l’escassedat de gas rus. No en va, el 49,5% de les llars privades alemanyes s’escalfen a través d’aquest combustible, segons dades de la federació per a l’economia energètica i de règim d’aigües.

Sense calefactors a les botigues

Davant d’aquesta preocupació, molts alemanys s’han llançat a la recerca d'alternatives per no patir a casa el descens de temperatures a partir de la tardor. Moltes cadenes de botigues de bricolatge i materials per a la construcció tenen les prestatgeries dels aparells de calefacció buides. S’han esgotat parcialment les existències. Al país s’han viscut dies de juliol a més de trenta graus, però els clients no s’han interessat tant per ventiladors com per calefactors d’aire calent, radiadors o estufes.

Aquesta febre pels aparells de calefacció podria sobrecarregar els proveïdors d’electricitat alemanys. És per això que el govern de Berlín ja ha encarregat una prova de resistència de la xarxa elèctrica.

Previsió, però també estalvi. Això és el que tracta de fomentar l’executiu alemany en plena crisi del gas. Actualment, l’empresa estatal russa Gazprom només distribueix un 20% de la capacitat màxima que té el gasoducte Nord Stream per fer arribar gas a Alemanya. Amb aquesta situació i la perspectiva que el consumidor haurà de pagar a partir del novembre per la factura del gas més de 100 euros per llar, segons ha reconegut aquesta setmana el ministre d’Economia, Robert Habeck, tots els esforços per estalviar són necessaris. “El meu temps sota la dutxa s’ha reduït notablement”, ha dit Habeck.

Retallades a instal·lacions públiques

L’Agència Federal de Xarxes, l’autoritat reguladora dels mercats de xarxes a Alemanya, recomana reduir el consum de gas un 20% respecte a la mitjana dels últims quatre anys si es vol evitar una mancança greu de gas a l’hivern. Arreu del país hi ha anuncis de retallades. La ciutat de Hilden, també al Rin del Nord-Westfàlia, ha apagat temporalment l’aigua calenta a escoles i gimnasos. A Augsburg, Baviera, ja no s’il·luminen edificis històrics com el de l’Ajuntament durant la nit, i hi ha el plantejament que el crematori de la ciutat redueixi de 850 a 750 graus la temperatura en les incineracions de difunts per fer front a l’augment del preu del gas.

La Federació de Municipis d’Alemanya ha fet un llistat de propostes d’estalvi que van des d'abaixar la temperatura de l’aigua de les piscines i centres públics a apagar els semàfors durant la nit. “Cada kilowatt/hora estalviat contribueix a fer que els dipòsits de gas continuïn omplint-se”, assegura Helmut Dedy, director general d’aquesta associació, i lamenta que molts ciutadans no podran suportar per si mateixos l’augment de les factures dels serveis públics. “El 40% de les llars no estan en situació d’estalviar. Crec que una triplicació dels preus de l’energia seria la fi econòmica per a moltes llars. I això no pot ser bo per a la cohesió social d’Alemanya”, ha advertit a la ràdio Deutschlandfunk.

La planta d’electricitat de Lichterfelde abasteix la ciutat de Berlín.

Actualment, els dipòsits de gas a Alemanya estan al 66,8% de la seva capacitat. Per al cap de l’Agència Federal de Xarxes, Klaus Müller, l’objectiu del govern de Berlín de tenir plenes aquestes reserves al 95% al novembre ja no és possible. En el millor dels casos estarien al 80-85% si Rússia envia fins al 40% de la màxima capacitat del gasoducte que transcorre pel mar Bàltic.

Per això cal estalviar més. Müller apunta que llars i empreses estan gastant entre un cinc i un sis per cent menys de gas i no només a causa de la calor estiuenca. En totes les àrees de la societat a Alemanya cal fer alguna cosa, diu. De moment, el govern de Berlín ha planificat la construcció de terminals de gas natural liquat i està en negociacions amb Noruega, els Països Baixos i Bèlgica per assegurar-se’n més importació. 

stats