Rússia reduirà el pas del gas cap a Europa pel Nord Stream a un 20% de la capacitat total

A partir de dimecres aturarà una altra turbina del gasoducte, que ja opera al 40%

2 min
Les instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya.

BarcelonaEl gegant rus Gazprom ha anunciat aquest dilluns que reduirà el subministrament de gas a través del gasoducte Nord Stream 1 a un 20% de la seva capacitat. A partir d'aquest dimecres 27 de juliol, el gasoducte enviarà cap a Europa 33 milions de metres cúbics diaris, la meitat del que envia ara mateix, que al seu torn ja és només un 40% de la capacitat total. Moscou va aturar durant deu dies el subministrament per unes suposades tasques de manteniment que van acabar el 21 de juliol, quan es va reprendre el subministrament. Però ja des del juny, abans d'aquesta aturada, el gasoducte operava a un 40% de la seva capacitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'empresa estatal russa diu que es veu forçada a reduir el gas encara més perquè dimecres haurà d'aturar una turbina en mal estat, en complir-se el termini de reparació que tenia. De fet, l'argument que feia servir per a la davallada inicial del subministrament fins al 40% era ja la manca d'una altra turbina, que Rússia encara espera que li sigui retornada després d'una reparació al Canadà. El motor va quedar bloquejat durant un temps en el país nord-americà a causa de les sancions econòmiques imposades al Kremlin per la seva invasió d'Ucraïna, que impedien enviar-lo fins a Rússia. Finalment, la setmana passada, la turbina va ser retornada perquè l'empresa alemanya Siemens la va entregar a operaris alemanys, i no directament a Rússia.

Però Gazprom posa obstacles ara al seu trasllat perquè diu que ha rebut els documents de Siemens Energy i el Canadà sobre la turbina, entre els quals la llicència d'exportació, i que aquests "no eliminen els riscos identificats anteriorment i plantegen preguntes addicionals", especialment pel que fa a la reparació futura d'altres turbines. Sense aquesta turbina, el subministrament de gas a Europa a través d'Alemanya havia baixat als 67 milions de metres cúbics diaris, un 40% de l'habitual. Però Alemanya assegura que aquell motor no s'havia d'utilitzar fins al setembre. Ara, Gazprom diu que aturarà una altra turbina de gas Siemens a l'estació de compressors de Portovaia del Nord Stream 1, i que ho farà d'acord amb les instruccions del seu cos de vigilància, a causa de l'estat tècnic del motor.

La Unió Europea veu en tots aquests moviments una operació de xantatge, i creu que el Kremlin el que intenta és fer pujar encara més els preus del gas a Europa per aconseguir que s'aixequin les sancions i que Occident es replantegi fins i tot el seu suport a Ucraïna. Molts governs d'Europa, inclosa la cancelleria alemanya, temen una possible recessió aquest hivern si es manté la pressió energètica. Alemanya ja es va veure obligada la setmana passada a rescatar Uniper, la seva empresa més gran que importa gas de Rússia, després de l'aturada de subministrament. I la Unió Europea en conjunt importa el 40% del seu gas (i el 30% del petroli) des de Rússia.

El president Vladímir Putin havia advertit ja aquest mes que les sancions contínues corrien el risc de provocar augments catastròfics dels preus de l'energia per als consumidors de tot el món.

stats