Immigració

Itàlia transferirà a Albània migrants rescatats al Mediterrani

Roma construirà i pagarà centres d'internament per assumir 36.000 nàufrags l'any

2 min
Rama i Meloni signant el polèmic acord.

Brussel·lesEls principals estats membres de la Unió Europea continuen endurint les seves polítiques migratòries i externalitzant la gestió de l'arribada d'immigrants. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha anunciat que construirà a Albània centres d'identificació i acollida d'immigrants per a les persones que vulguin entrar a Europa i siguin rescatades per equips de salvament italians a la mar Mediterrània. "Albània es confirma com una nació amiga, i tot i que encara no forma part de la UE, es comporta com si en fos un estat membre", ha constatat el primer ministre albanès, el socialdemòcrata Edi Rama.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests centres pagats amb diners italians situats fora de la Unió Europea tindran una capacitat de fins a 3.000 persones i, en total, es preveu que puguin arribar a assumir un flux anual de 36.000 immigrants i refugiats. En aquestes instal·lacions, a banda dels procediments inicials de control d'entrada, també es gestionaran les sol·licituds d'asil i les operacions de repatriació.

Al seu torn, el primer ministre d'Albània, un país que fa temps que es troba a la sala d'espera d'adhesió a la Unió Europea, ha assegurat que el pacte que ha firmat amb la ultradretana Meloni no té cap mena de contrapartida. "No demanem res a canvi. No es tracta d'un acord comercial, sinó de germanor i proximitat", ha insistit el dirigent socialdemòcrata albanès en una entrevista conjunta amb diferents mitjans italians.

Aquest acord arriba en plena crisi migratòria a Itàlia i en diferents punts fronterers de la Unió Europea. En total, aquest any han arribat a les costes del país transalpí prop d'uns 150.000 immigrants, una xifra molt més elevada que els gairebé 90.000 que havien arribat per aquestes dates el 2022, o els 50.000 del 2021. A més, cal recordar que la Unió Europea es troba en negociacions sobre la reforma migratòria, que endurirà les lleis contra l'entrada de nouvinguts al Vell Continent.

De moment, la Comissió Europea ha evitat valorar l'acord polèmic entre Itàlia i Albània, i la portaveu de Migració de l'executiu comunitari, Anitta Hipper, s'ha limitat a dir en roda de premsa que Brussel·les demanarà més informació sobre el pacte a Roma. I, una vegada tingui tots els detalls de l'acord, en farà una valoració. En cap cas, però, ha criticat que Itàlia externalitzi la gestió de l'arribada d'immigrants. De fet, la mateixa Comissió Europea, liderada per Ursula von der Leyen, està impulsant —sense gaire èxit— diferents acords multimilionaris amb països tercers perquè frenin l'arribada d'immigrants a la Unió Europea.

stats