Quins han sigut els municipis més i menys independentistes a les eleccions catalanes?

El més sobiranista canvia, però el més unionista és manté

2 min
Sobres i paperetes en un col·legi electoral de Barcelona durant les eleccions del 12-M.

BarcelonaLes eleccions al Parlament d'aquest diumenge no han anat bé per a l'independentisme, però alguns municipis segueixen sent territori prohibit per a les forces unionistes. El poble amb més percentatge de suport a la independència ha sigut Vallfogona de Ripollès, amb un 92,1% dels vots. En aquest petit municipi de 200 habitants, 47 persones han votat Esquerra (33,5%), 44 Junts (31,4%), 26 la CUP (18,5%), 11 Aliança (7,8%) i fins i tot hi ha hagut un vot per Alhora (0,7%), fet que ha sumat una victòria incontestable per a les forces independentistes. El PSC, el partit guanyador de les eleccions, només ha aconseguit el suport de quatre veïns, amb un irrisori 2,8% del total de vots. Tres votants del PUM+J, dos dels comuns i un de Vox han sigut els altres habitants del municipi que han secundat formacions constitucionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vallfogona de Ripollès agafa el relleu a Sant Martí d’Albars, on els partits independentistes van aconseguir sumar el 97,1% dels vots en les eleccions del 2021. Ara aquest poble del Lluçanès baixa a la divuitena posició amb el 87,8% de suport independentista. Els altres quatre municipis amb més partidaris de l'estat propi en aquests comicis són Montclar, al Berguedà, amb un 91,8%; Santa Cecília de Voltregà (Osona), amb el mateix percentatge si fa no fa; les Lloses (Ripollès), un dels tres pobles on Aliança s'ha imposat, amb un 90,7%, i Albanyà (Alt Empordà), amb un 90,4%. Ara fa tres anys, els altres quatre primers llocs també van ser ocupats per pobles diferents i van ser, per aquest ordre, Capolat, la Quar, Castellar del Riu i Vilaür.

No hi ha variacions, en canvi, en el bàndol unionista. Badia del Vallès continua sent el municipi amb més rebuig a la independència. El 80,7% dels seus veïns han votat forces constitucionalistes amb el PSC al capdavant amb el 43,8% de suport, seguit de Vox (14,2%) i el PP (13,1%). Els comuns, amb un 6,4%, i fins i tot Ciutadans, amb un 2,2%, són altres partits que refusen la plena sobirania de Catalunya que han rebut la confiança dels seus habitants. Les forces independentistes han aconseguit en aquesta ciutat del Vallès Occidental la confiança del 15,6% dels seus veïns, amb ERC com a primera opció amb el 8,8% de suport. L'independentisme perd força també aquí després que el 2021 aconseguís el 18,89% dels sufragis. 

Dos municipis de la Vall d'Aran es tornen a colar entre els més contraris a la independència: Bossòst, en la segona posició, amb un 74,7%, després d'ocupar la quarta ara fa tres anys, i Arres, en la cinquena, amb un 77,7%, després de situar-se en el dotzè lloc el 2021. El tercer municipi més unionista és Llagosta (79%), al Vallès Oriental, i el quart, Santa Coloma de Gramenet (78,8%), al Barcelonès, que ja eren a la part alta del rànquing en els anteriors comicis.

stats