Països Baixos

El xenòfob Wilders anuncia un acord de govern als Països Baixos (sense ell com a primer ministre)

El dirigent del Partit de la Llibertat anuncia un acord "provisional" sense avançar-ne el contingut, només que endurirà la política migratòria

2 min
Wilders d'esquenes atenent als mitjans de comunicació.

Brussel·lesEl govern dels Països Baixos estarà format per una gran coalició de partits de dreta i extrema dreta, però el guanyador de les eleccions neerlandeses i líder Partit de la Llibertat, Geert Wilders, no en serà el primer ministre. Així ho ha anunciat el mateix dirigent xenòfob aquest dimecres, l'últim dia del termini per arribar a un acord de govern, tot i que no se sap encara el nom de qui el liderarà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest secretisme fa pensar que Wilders i la resta de partits encara han de tancar alguns serrells de l'acord, que ell mateix ha qualificat de "provisional", i no tenen el nom decidit. Pel que fa a algunes de les qüestions més espinoses, com és el de les pensions, encara no han assolit cap consens i el dirigent ultradretà ha dit que ja "ho parlaran més endavant".

Ara bé, el que ha centrat més les discussions és qui serà el pròxim primer ministre neerlandès. La coalició ja va acordar que no seria Wilders ni tampoc cap líder de la resta de partits que estan negociant el nou executiu, que són el del primer ministre en funcions, Mark Rutte, una formació populista defensora de la pagesia i una nova escissió del partit tradicional democratacristià. Fins i tot s'està estudiant la possibilitat que s'apuntali com a cap de l'executiu una personalitat sense representació al Parlament.

Quan Wilders va guanyar les eleccions ja es preveia que les negociacions per investir un primer ministre serien complicades, però no que s'arribaria fins a aquest límit. De fet, l'acord s'ha de formalitzar a tot estirar aquest dimecres a les 12 h de la nit, si bé la coalició no pretén anunciar el nou primer ministre fins al ple d'investidura d'aquest dijous.

Les negociacions, que s'han allargat gairebé sis mesos, s'han vist molt marcades pels retrets constants entre els quatre partits de la coalició. Això, segons els mateixos partits que la conformen, ha sigut el que ha fet retardar una vegada i una altra les discussions. "Tot s'ha anat allargant més del que ens esperàvem", ha criticat en declaracions als mitjans el líder del nou partit democratacristià, Pieter Omtzigt.

De moment, més enllà d'un enduriment de les polítiques de migració i d'asil, els quatre partits no han avançat res sobre l'acord de govern. De fet, l'entrada de nouvinguts ha sigut una de les qüestions que ha centrat la política neerlandesa dels últims anys i Rutte, que és el primer ministre dels Països Baixos més longeu de la història, va caure precisament per discrepàncies amb els seus socis de govern perquè volia restringir encara més les condicions de reunificació familiar dels refugiats de guerra.

stats