Països Baixos

Wilders fracassa en l'intent de liderar els Països Baixos tot i posar-se la pell de xai

La coalició conservadora busca ara un nom de consens com a primer ministre

2 min
El líder xenòfob del Partit de la Llibertat, Geert Wilders, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesEl guanyador de les últimes eleccions neerlandeses, Geert Wilders, ha afluixat el to contra els immigrants i la comunitat musulmana des que es veu capaç de governar els Països Baixos i necessita el suport de formacions polítiques més moderades que la seva, l'ultradretà Partit de la Llibertat. Ara bé, tot i que durant els últims dies ha evitat bramar a favor del tancament de mesquites o la prohibició de l'Alcorà, com ha dit reiteradament i vulnerant la Constitució del país, no ha aconseguit treure's la llufa de xenòfob i els seus potencials socis de govern no han volgut convertir-lo en primer ministre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest aïllament, i després de mesos de negociacions fallides, a Wilders no li ha quedat més remei que rendir-se. "Només puc ser primer ministre si tots els partits de la coalició em donen suport. I no és el cas", ha constatat per les xarxes socials el líder euroescèptic, que va guanyar de manera clara els últims comicis.

Això no vol dir, però, que el partit de Wilders quedi fora del nou executiu. A hores d'ara, segons apunten mitjans de comunicació neerlandesos, l'opció més viable és posar com a primer ministre un dirigent de consens entre les quatre formacions que negocien el nou govern de coalició, però que no sigui cap dels quatre líders.

Fins i tot s'està estudiant la possibilitat que s'apuntali com a primer ministre una personalitat sense representació al Parlament neerlandès. Cal recordar que, a banda del Partit de la Llibertat, també hi ha el partit del primer ministre en funcions, Mark Rutte, una formació populista defensora de la pagesia i una nova escissió del partit tradicional democratacristià.

L'exsenador socialdemòcrata Kim Putters, que és el mediador de les negociacions dels quatre partits conservadors, ja ha avançat que els respectius líders estan disposats a "fer el següent pas" i, per tant, a escollir un nom que convenci tots els socis. En la mateixa línia, Wilders ja va dir per la xarxa X que ell no seria un escull. "Vull un govern de dretes. Menys asil i immigració. Primer els neerlandesos. L'amor pel meu país i el meu votant és gran i més important que el meu càrrec", ha piulat.

Les negociacions per formar govern als Països Baixos s'han accelerat des que Rutte va oficialitzar la seva candidatura a liderar l'OTAN, que ja compta amb el suport dels EUA i dels principals aliats atlàntics. A més, els Països Baixos volen arribar amb un executiu de ple dret a les eleccions europees del 9 de juny, en què es preveuen els millors resultats de l'extrema dreta de la història, i a la consegüent elecció dels grans càrrecs de les institucions europees.

stats