Preocupació a Ucraïna per l'avenç rus: les tropes de Kíiv es retiren de diverses posicions al nord de Khàrkiv

Zelenski cancel·la tots els viatges internacionals programats per als pròxims dies per la situació complicada al nord-est del país

3 min
Efectes d'un atac amb míssils russos a Khàrkiv, aquest dimarts.

BarcelonaUcraïna ha retirat les seves tropes de diverses localitats al nord de la regió de Khàrkiv davant l'avenç de l'exèrcit rus. "En algunes zones, al voltant de Lukiantsi i Vovtxansk, en resposta al foc enemic i als assalts de les tropes terrestres, i per salvar la vida dels nostres militars i evitar pèrdues, les nostres unitats han maniobrat i s'han traslladat a posicions més avantatjoses", ha anunciat l'estat major ucraïnès. Així doncs, les defenses ucraïneses s'han replegat en els dos eixos pels quals les forces russes avancen des que divendres passat Moscou va llançar una ofensiva al nord-est d'Ucraïna.

El nou front rus al nord-est d’Ucraïna

RÚSSIA

Vovtxansk

Lukiantsi

Liptsi

Ciutat de

Khàrkiv

UCRAÏNA

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat

5 km

RÚSSIA

Vovtxansk

Lukiantsi

Liptsi

UCRAÏNA

5 km

Ciutat de

Khàrkiv

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat

RÚSSIA

Vovtxansk

Lukiantsi

Liptsi

UCRAÏNA

5 km

Ciutat de

Khàrkiv

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat

Segons el ministeri de Defensa rus, en les últimes hores les seves tropes han pres el control de dues localitats més en aquesta zona, Hliboke i Lukiantsi, tot i que Ucraïna no ho ha confirmat. Segons l'últim informe de l'estat major ucraïnès, les forces russes no han dut a terme "operacions actives" des del començament de la jornada d'aquest dimecres, i s'estan centrant en reforçar les línies assolides i reagrupar-se, després de diversos dies d'atacs constants. Ha afegit que l'exèrcit ucraïnès està intentant evitar que Rússia acumuli tropes al nord de Vovtxansk, el municipi més important d'aquesta zona fronterera.

El cap de la policia d'aquesta localitat, a uns cinc quilòmetres de la frontera russa, ha admès a les xarxes socials que els soldats russos estan establint posicions ja dins del municipi, on es concentren els principals combats des de la setmana passada. "La situació és extremadament difícil. L'enemic està prenent posicions als carrers de Vovtxansk", ha dit Oleksi Kharkivski. I Dmitró Lazutkin, portaveu del ministeri de Defensa, ha confirmat que "alguns" grups d'infanteria russos han entrat al poble. Uns 8.000 veïns de Vovtxansk –que tenia uns 17.000 habitants– ja s'han desplaçat cap a l'oest, direcció a la ciutat de Khàrkiv, a uns 70 quilòmetres, fugint de les bombes que no paren de caure des de divendres passat.

Avenç a Zaporíjia

A més, Moscou ha reivindicat que també ha capturat Robótine, a la regió meridional de Zaporíjia. En aquesta ciutat es van produir combats importants l'estiu passat, durant la fallida contraofensiva ucraïnesa. De fet, va ser l'única localitat que les forces de Zelenski van poder alliberar del control rus. L'estancament posterior va esvair les esperances de recuperar el control del mar d'Azov, el gran objectiu del contraatac.

Dnipró

Donetsk

ZAPORÍJIA

Poltavka

Robótine

Txàssiv Iar

Dnipró

Donetsk

ZAPORÍJIA

Poltavka

Robótine

Txàssiv Iar

Dnipró

Donetsk

ZAPORÍJIA

Poltavka

Robótine

Si es confirma aquesta informació, suposaria un altre revés per a Ucraïna. Tot i que vídeos difosos fa poques setmanes mostraven una ciutat totalment derruïda, la captura de Robótine podria significar el primer pas per a un avenç rus també en aquesta regió, on l'exèrcit de Putin ja controla tota la part del sud.

Aquesta situació complicada al camp de batalla, sobretot al nord-est, ha obligat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a cancel·lar una visita oficial que tenia prevista aquest divendres a Espanya i Portugal. El seu secretari de premsa ha informat que Zelenski ha posposat totes les visites a l'estranger que tenia previstes per als pròxims dies després que el líder ucraïnès hagi mantingut la trucada diària amb els comandaments militars per discutir la situació a Khàrkiv.

Zelenski s’havia de reunir amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per firmar un acord bilateral de seguretat entre Espanya i Ucraïna, tot i que la Moncloa no ho havia confirmat, per seguretat. Sí que ho havien fet la Zarzuela, pel que fa a la reunió programada de Zelenski i el rei Felip VI i un dinar posterior, i el Congrés, que teia programada una visita del president ucraïnès.

Impuls econòmic dels EUA

Feia mesos que la guerra a Ucraïna estava estancada, però ara Rússia ha tornat a prendre la iniciativa i està guanyant terreny a poc a poc. Feia setmanes que els analistes militars anticipaven una ofensiva de Moscou a la regió de Khàrkiv, que des de principis d'any torna a patir amb intensitat els bombardejos russos. L'exèrcit de Putin està aprofitant la debilitat de les forces ucraïneses abans no rebin els reforços armamentístics dels Estats Units

L'empitjorament de la situació al camp de batalla coincideix amb la visita del secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, a Kíiv, que ha assegurat que Washington està enviant municions, vehicles blindats, míssils i defenses aèries a Ucraïna per assegurar-ne el lliurament ràpid a la primera línia de front. En una roda de premsa amb el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, Blinken també ha anunciat un paquet de 2.000 milions de dòlars en finançament militar a Ucraïna, que ha assegurat que ajudarà a proveir armes "avui" i a invertir en la base industrial del país.

stats