Internacional Europa 18/01/2024

Els creixents atacs a Khàrkiv anticipen una ofensiva russa al nord-est d'Ucraïna

Les autoritats ucraïneses han ordenat evacuacions a diverses zones properes a la frontera russa

4 min
Un militar ucraïnès inspecciona una trinxera construïda recentment a prop de Kupiansk, a la regió de Khàrkiv.

BarcelonaEls atacs de les forces russes a la regió de Khàrkiv, al nord-est ucraïnès, s'han intensificat les últimes setmanes, cosa que dona força a les informacions que anticipen que l'exèrcit de Vladímir Putin s'està preparant per a una ofensiva en aquesta província. Des de principis d'any, els bombardejos a la capital de la província i a ciutats properes s'han fet més habituals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dijous més de 15 localitats de la regió han estat atacades amb artilleria i morters, segons ha informat el cap de l'administració militar provincial, Oleh Siniehubov, que ha detallat que una dona ha mort i dos homes han quedat ferits pel bombardeig a un edifici residencial a Kúpiansk. Ahir dimecres van morir dues persones més, una a prop de Kúpiansk i una altra a Txuhúiv, a uns 40 quilòmetres de Khàrkiv. I el dia anterior, un atac a una zona residencial de la capital amb míssils S-300 va provocar 17 ferits. L'exèrcit rus va assegurar que dimarts va matar més de 60 soldats estrangers a la regió de Khàrkiv, tot i que no en va aportar cap prova i la informació no s'ha pogut verificar de manera independent.

Situació al front
A 18 de gener

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

RÚSSIA

Zones ocupades per Rússia

Khàrkiv

Kúpiansk

Territori recuperat per Ucraïna la tardor del 2022

Balaklia

Izium

Combats a 15 de gener

Bakhmut

Donbass

Dnipró

UCRAÏNA

Avdíivka

Donetsk

Zaporíjia

Mariúpol

Melitópol

Kherson

Berdiansk

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Sebastòpol

Territori ocupat per

Rússia abans del 24/2/2022

BIELORÚSSIA

Zones ocupades per Rússia

Subtítol

Territori recuperat per

Ucraïna la tardor del 2022

POLÒNIA

Combats a 15 de gener

RÚSSIA

Khàrkiv

Kúpiansk

Balaklia

Izium

Bakhmut

Donbass

Avdíivka

Donetsk

POLÒNIA

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

Dnipró

UCRAÏNA

Zaporíjia

Melitópol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Sebastòpol

Territori ocupat per

Rússia abans del 24/2/2022

Zones ocupades per Rússia

Territori recuperat per

Ucraïna la tardor del 2022

Combats a 15 de gener

RÚSSIA

Khàrkiv

Kúpiansk

Balaklia

Izium

Bakhmut

Donbass

Avdíivka

Donetsk

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

Dnipró

UCRAÏNA

Zaporíjia

Melitópol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Sebastòpol

Una bona part de la província de Khàrkiv va caure en mans russes ben al començament de la invasió a gran escala de Rússia, el febrer del 2022. Les tropes russes no van prendre el control de la capital, però sí de punts logístics importants com Kúpiansk i Izium. Set mesos més tard, l'exèrcit ucraïnès va llançar una sorprenent operació llampec amb la qual va recuperar la major part del territori ocupat d'aquesta regió i també a Kherson, al sud.

El principal objectiu de Rússia ara en aquesta zona és Kúpiansk, on queden uns 26.000 habitants. El 5 de gener el think tank nord-americà Institute for the Study of War (ISW) apuntava la possibilitat que les forces russes redoblessin els intents d'ocupar aquesta localitat les setmanes següents, tot i que també afegia que no estan prou ben preparades per poder llançar una gran operació ofensiva. Segons l'ISW, els intents russos de guanyar terreny en aquesta àrea són més importants des d'un punt de vista d'operacions de la guerra que no pas a les altres zones en què s'estan centrant ara mateix les tropes ocupants, sobretot a Avdíivka, que fa setmanes que s'ha convertit en una carnisseria de soldats. Aquí, a part del valor simbòlic que tindria per a l'exèrcit rus prendre el control d'un dels bastions de la defensa ucraïnesa des del 2014, les opcions per avançar quedarien molt limitades.

Kúpiansk, en canvi, és un important punt logístic que podria afavorir una ofensiva russa cap al sud o l'oest. L'objectiu rus, segons els analistes de l'ISW, és capturar aquesta localitat i també Borova per desplaçar les tropes ucraïneses a la riba oriental del riu Oskil i crear les condicions per a futures operacions ofensives al llarg de la línia Kúpiansk-Svàtove-Kreminnà.

Un altre objectiu del Kremlin en aquest front és crear una zona de seguretat d'uns 15 quilòmetres fins a la frontera russa per prevenir els atacs ucraïnesos a la província de Belgorod. El portaveu del govern, Dmitri Peskov, va dir el 9 de gener que les tropes farien tot el possible per evitar els bombardejos a territori rus.

Almenys 100.000 militars

El diari britànic The Telegraph va publicar el 4 de gener que una font propera a l'exèrcit ucraïnès havia indicat que les tropes fa mesos que es preparen davant la possibilitat d'una ofensiva terrestre russa a Khàrkiv aquest mes de gener. Tot i això, el cap de l'administració militar provincial va assegurar llavors que no s'estava produint una concentració de soldats i equipament rus a la regió, però va indicar que les tropes de Putin sí que estaven aprofitant el ritme lent de les operacions pel mal temps per tornar a desplegar reforços a la primera línia i preparar i coordinar les seves unitats.

L'ISW va indicar que aquestes declaracions anaven en la línia de la seva avaluació de la situació: les forces russes poden intensificar les operacions ofensives, però no pas llançar un atac a gran escala. L'exèrcit rus ha anat reposant efectius a la zona des de les grans pèrdues patides a la contraofensiva ucraïnesa de la tardor del 2022 i, segons fonts ucraïneses, ha concentrat més de 100.000 militars als fronts de Kúpiansk i Liman (Donetsk).

El cap de l'administració militar de Khàrkiv va afirmar aquest dimarts que els atacs russos en direcció a Kúpiansk han disminuït els últims dies, però va afegir que les forces ucraïneses esperen nous assalts quan el terreny quedi congelat. Les previsions meteorològiques anticipen temperatures baixes constants els pròxims dies, amb la qual cosa s'espera que el sòl quedi congelat.

Evacuacions preventives

L'exèrcit ucraïnès ha ordenat aquesta setmana l'evacuació de diverses zones del nord-est del país. Aquest dimecres les autoritats van demanar als residents de localitats pròximes a la frontera nord amb Rússia que en marxin com més aviat millor. "L'enemic utilitza diversos tipus d'armament, com aviació, artilleria, morters i llançagranades, i posa en marxa grups de sabotatge", va afirmar el tinent general ucraïnès Serhí Naiev en un missatge als veïns de les regions de Sumi i Txerníhiv publicat a Telegram.

I va alertar que les hostilitats de les tropes russes "poden provocar la mort tant de civils com de militars, captures i la destrucció de pobles fronterers sencers".

Militars ucraïnesos en un simulacre a la regió de Txerníhiv, a prop de la frontera amb Bielorússia, aquest dimecres.

Naiev va indicar que quedar-se a la frontera amb Rússia és "perillós" i que els civils han de marxar-ne per la seva seguretat i per facilitar l'intercanvi de foc de les forces ucraïneses "sense haver de pensar que pot fer mal als ciutadans ucraïnesos". Segons Reuters, l'exèrcit de Kíiv està fent simulacres antisabotatge a la regió de Txerníhiv, a la frontera amb Bielorússia.

A més, dimarts les autoritats ucraïneses també van anunciar evacuacions obligatòries als residents d'una vintena de municipis prop del front al districte de Kúpiansk, en aquest cas a la província de Khàrkiv. Ja a l'agost, les autoritats van ordenar l'evacuació de les famílies amb criatures de 37 localitats d'aquest districte, però ara han decidit ampliar la zona afectada en previsió de l'increment de les hostilitats.

stats