Xina

Laura Harth: "Amb l'excusa de la persecució del frau, la Xina fa una campanya de repressió internacional"

Directora de campanyes de l'ONG Safeguard Defenders

4 min
Laura Harth, directora de campanyes de Safeguard Defenders

LondresL’ONG SafeGuard Defenders ha fet diversos informes que evidencien la persecució i coacció que el govern xinès exerceix fins i tot a l’estranger a activistes i dissidents que estan en contra del seu règim. La directora de campanyes de l'entitat, Laura Harth, adverteix que molts xinesos són obligats a tornar al seu país de forma involuntària i, un cop allà, desapareixen. Tot això s'aconseguiria, entre altres vies, mitjançant com a mínim 54 oficines parapolicials il·legals instal·lades en trenta països, incloent-n'hi dues a Barcelona, una a Manresa i dues més a València.

A l'informe parlen de dos serveis parapolicials de dues províncies xineses diferents que han establert oficines il·legals en diferents països del món. No hi ha més oficines d'altres serveis semblants d'alguna de les altres províncies de la Xina?

— Sí. Tenim evidències que s'han muntat més oficines per part d'altres serveis policials provincials, però no en sabem exactament el nombre. El que podem dir és que les 54 de què parlem dels dos serveis policials de Fuzhou i Qingtian són el mínim que hi ha, n'hi poden haver més. També ens falten evidències per dir si hi ha altres serveis estatals implicats en aquestes operacions de persuasió, però monitoritzem tota la informació contínuament. Una altra cosa és que, més enllà de les estacions parapolicials, aquest tipus de campanyes de persuasió també l'estan fent a gran escala les autoritats nacionals. Això està passant a tot el món, tant si en un país hi ha una estació com si no.

Els consolats i les ambaixades també fan aquesta mena de campanyes de persuasió?

— Òbviament, sí. Podem suposar que almenys n'hi ha coneixement per part dels consolats i les ambaixades locals. Però de vegades hi ha agents secrets a l'estranger per dur aquesta mena d'operacions. I en un informe anterior hem documentat segrestos que haurien dut a terme aquests agents.

En la seva anàlisi parlen de locals com ara botigues o restaurants que poden acollir aquestes estacions parapolicials.

— Aquestes oficines rarament ocupen un espai físic, són una xarxa de persones, un grup de gent, al voltant d'un espai.

Tenen cap prova de ciutadans xinesos residents a Catalunya o a Espanya assetjats per les estacions policials que han detectat?

— Sabem que 230.000 persones van ser persuadides per tornar a la Xina l'any passat. Així que hi ha una possibilitat que això hagi passat a Catalunya. Sabem que aquest tipus d'amenaces i campanyes d'assetjament s'estan fent arreu del món. Ara, òbviament, quan algú torna desapareix i és impossible posar-se en contacte amb ell. Perquè el segon objectiu d'aquest tipus d'operacions és posar la por al cos de la comunitat. La gent té molta por de denunciar, llevat que siguin activistes o veus públiques molt conegudes. Per tant, és difícil de dir si ha passat o no a Catalunya. Però una de les millors evidències que tenim d'estacions parapolicials d'aquesta mena, de fet, fins i tot amb un vídeo, ens va arribar de Madrid. En resum, està passant a Espanya i la policia espanyola està investigant. Que hagi passat a Barcelona o Catalunya no ho sabem del cert.

De les 230.000 persones persuadides per tornar, quantes eren dissidents polítics o religiosos?

— És molt difícil de dir. El gener vam fer un altre informe sobre retorns involuntaris, a partir d'aquesta metodologia, i vam poder identificar 60 casos. Almenys la meitat, si no més, eren de minories ètniques o religioses. Amb l'excusa de la persecució del frau estan controlant cada cop més les seves pròpies comunitats. I estan reprimint la dissidència a tot el món. Fan una campanya global de repressió. I és una amenaça que creix contínuament des que Xi Jinping va arribar al poder.

Aquesta mena d'acusacions generalitzades no poden causar sinofòbia respecte a la comunitat xinesa local?

— Òbviament, les primeres víctimes del règim del Partit Comunista Xinès i d'aquests mètodes són els xinesos: tant els de l'interior de la Xina com els de la diàspora. Perquè, per desgràcia, cada cop més la Xina fa una campanya de repressió internacional arreu del món. Tenim molt clar que el responsable d'això és el Partit Comunista Xinès i els seus diferents cossos policials i de repressió. Això és completament il·legal i per això n'informem. I demanem a les autoritats locals que actuïn perquè protegeixin realment el poble xinès d'aquest tipus de pràctiques.

Quina és la relació entre aquests serveis parapolicials i el que es coneix com el Front Unit, una mena d'estratègia política de control del Partit Comunista Xinès, que inclou xarxes de grups i individus clau, controlats pel partit, i que promouen els interessos del règim?

— Les oficines de seguretat pública de la Xina indiquen molt clarament que van establir aquests serveis parapolicials en cooperació amb el departament de treball del Front Unit. Per tant, estan utilitzant una xarxa existent d'organitzacions de treball, associacions i persones vinculades al Front Unit per conformar les estacions de persuasió. És que, de fet, entre les tasques que s'enumeren perquè facin les estacions, també hi ha la recollida d'opinions i sentiments dels xinesos a l'estranger, les opinions públiques, informacions sobre opinions polítiques, així com, òbviament, reprimir decididament el crim i perseguir els fugitius a l'estranger. Això són tasques del Front Unit.

stats