Regne Unit

El misteriós cas del nen desaparegut a Marbella el 2017 i reaparegut a França el 2023

Alex Batty, ara un adolescent anglès de 17 anys, va ser segrestat per la mare i per l'avi perquè no "volien que anés a l'escola"

3 min
Alex Batty, quan tenia 11 anys, el 2017.

LondresFa sis anys, l'octubre del 2017, el nen Alex Batty, que aleshores tenia 11 anys, va desaparèixer mentre passava unes vacances a Marbella amb la seva mare, Melanie Batty, i el seu avi, David Batty. Ja aleshores, la policia no va tractar l'afer com un potencial segrest a canvi d'un rescat, sinó com un cas una mica més peculiar. La mare ja no era la tutora legal. Ho era l'àvia, Susan Caruana. Amb tot, l'Alex va viatjar cap a la zona de Benahavís, un poblet situat entre Marbella, Estepona i Ronda, a la província de Màlaga, el 30 de setembre. Havia de tornar a casa de l'àvia, a Oldham, al comtat de Lancashire, al nord d'Anglaterra, el 8 d'octubre. Però mai no ho va fer. Fins a aquest dijous al migdia, quan l'Alex ha reaparegut a França, estava en parador ignorat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les investigacions inicials van revelar que la mateixa mare i el nen s'haurien dirigit a Melilla, perquè el Marroc és un país que la Melanie havia visitat amb anterioritat en nombroses ocasions. No debades, la policia espanyola va informar la britànica que l'última ubicació coneguda del nen havia estat el port de Màlaga, des d'on salpen els ferris cap al nord d'Àfrica. Poc després que es confirmés la desaparició, la premsa britànica va informar que l'àvia creia que el motiu de la desaparició era que la mare havia decidit adoptar "un estil de vida alternatiu" a l'estranger. "No volien que [l'Alex] anés a l'escola, no creuen en l'escola normal". I l'àvia va revelar que la seva filla i el seu exmarit havien viscut tres anys abans en una comuna al Marroc, amb l'Alex, el 2014.

Aquest migdia la Susan s'ha mostrat "molt feliç" després d'haver pogut parlar amb el net. L'Alex, que ara té 17 anys, s'ha donat a conèixer a Revèl, un poblet prop de Tolosa, al sud de França. Una publicació local assegurava a primera hora de la tarda que havia fugit "d'una comunitat espiritual" establerta a les muntanyes dels Pirineus, on vivia en tendes de campanya i caravanes amb la mare i l'avi. Fugint-ne, l'Alex havia caminat durant dies sol, a través dels Pirineus, fins que a primera hora d'aquest dijous un camioner l'ha trobat en una carretera de la zona, carregant una motxilla i un monopatí, i l'ha recollit.

Durant la conversa amb el camioner, i segons el relat que han fet diferents mitjans britànics, el nen ha dit que feia dos anys que era a França. En concret, al diari regional La Dépêche, Rémi Buhagiar, el camioner que l'ha trobat, afirma: "M'ha dit que havia estat vivint en una mena de comuna itinerant. No s'hi ha estat sota cap coacció, però ha comentat que trobava la seva mare una mica estranya. I després de decidir que no volia portar aquest tipus de vida, i que volia establir el seu propi camí, ha marxat, m'ha explicat". Durant la conversa amb el camioner, l'adolescent li ha demanat si podria fer servir el seu mòbil per enviar un missatge a través de Facebook a la seva àvia per dir-li que estava bé i que volia veure-la.

A hores d'ara, el nen està sota custòdia dels serveis socials francesos. La policia de Manchester ja hi ha contactat a través de l'ambaixada a París. En 48 o 72 hores, hauria d'estar de retorn a Anglaterra. Els primers exàmens mèdics indiquen que es troba en perfecte estat de salut. La mare, a qui busca la policia des del 2017, continua en parador desconegut. Es creu, però, que amb el testimoni de l'Alex pot ser relativament fàcil, si no localitzar-la, saber on de França ha estat els darrers dos anys.

stats