Església

El Papa dona vot a les dones per primer cop

Podran votar al pròxim sínode del Vaticà, a l'octubre

ARA
2 min
El papa Francesc, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaPer primer cop a la història, les dones i els laics tindran dret a vot en un sínode del Vaticà. Una decisió sense precedents a l'Església catòlica que ha pres el papa Francesc. Fins ara només els bisbes podien votar el document final d'una d'aquestes trobades. Serà el Sínode de la Sinodalitat, que culminarà amb dues reunions l'octubre del 2023 i el del 2024.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests sínodes són reunions on el Papa convoca els bisbes del món a Roma durant unes setmanes per tractar temes concrets. Al final de les reunions, els bisbes voten propostes concretes i les presenten al pontífex, el qual elabora un document que té en compte les seves opinions. Fins ara només podien votar els homes.

Amb els nous canvis, cinc religioses s'uniran a cinc sacerdots com a representants amb dret a vot dels ordes religiosos, segons han anunciat aquest dimecres els organitzadors de l'Assemblea General Ordinària del Sínode. De fet, deu bisbes seran "substituïts per cinc religioses i cinc religiosos pertanyents a instituts de vida consagrada, elegits per les organitzacions representatives respectives" i amb dret a vot.

Aquesta era una reivindicació històrica de les dones a l'Església, que des de fa dècades reclamaven tenir dret a vot als sínodes. Ara el papa Francesc satisfà aquestes aspiracions i atorga més responsabilitat a dones i laics en la presa de decisions a l'Església catòlica.

El febrer del 2021, el pontífex va triar per primera vegada una dona com a subsecretària del Sínode dels Bisbes, la religiosa francesa Nathalie Becquart, que va estar acompanyada en aquest càrrec per l'espanyol de l'orde de Sant Agustí Luis Marín de San Martín. La religiosa, nascuda a Fontainebleau (França) el 1969, va ser la primera dona a ocupar aquest càrrec. Becquart sí que va poder votar a la reunió del febrer del 2021, però ho va fer en realitat en la seva condició de subsecretària, segons Efe.

A més, el Papa ha decidit que també els laics, homes i dones, que participin en el sínode tindran dret a votar. Així, ha eliminat la figura dels auditors a l'assemblea i, en lloc seu, ha afegit "70 membres més, no bisbes, que representin altres fidels" i, entre ells, poden ser elegits "sacerdots, persones consagrades, diaques o fidels laics i que procedeixin de les Esglésies locals".

Els organitzadors del conclave esperen que la meitat d'aquests nous membres –que seran elegits pel Papa d'una llista de 140 persones indicades durant les reunions internacionals de les Conferències Episcopals i l'Assemblea de Patriarques de les Esglésies Orientals Catòliques– siguin dones i especifiquen que tots ells tindran dret a vot. "A l'hora d'identificar-los, s'haurà de tenir en compte no només la cultura general i la prudència, sinó també els coneixements, tant teòrics com pràctics, així com la seva participació en diverses capacitats en el procés sinodal", diuen des de l'Assemblea General Ordinària del Sínode.

stats