Què passarà els pròxims dies ara que la història s'ha aturat al Regne Unit?

Carles III serà proclamat rei, però la coronació no es farà almenys fins d'aquí a uns mesos o un any

5 min
Imatge d'Elisabet II projectada sobre el rètol luminós gegant de Picadilly Circus, al centre de Londres.

LondresTot el que ha de passar els pròxims deu o quinze dies, des de la publicació de l'anunci de la mort de la reina Elisabet II a la tanca del Palau de Buckingham –la manera tradicional de fer-ho– ahir a la tarda i també a la del Palau de Holyrood, a Edimburg, fins al seu enterrament a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor, fa dècades que està previst. El nom clau de l'operació és London Bridge, tot i que hi incorpora només una part de la també anomenada operació Unicorn, el pla de contingència per si de cas, com ha passat, la reina Elisabet II es moria a Escòcia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cada detall, ja sigui el recorregut que farà el fèretre o els himnes que es cantaran al funeral, ha estat minuciosament examinat pels oficials implicats i té el vistiplau no només de la família, sinó també de la mateixa reina. Però també hi ha un element d'imprevisibilitat: de quina manera es manifestarà el dol del públic? En tot cas, si fa tres mesos hi va haver tota mena de celebracions pel jubileu de platí, ara és el moment del dol.

Dies D+1 i D+2

El rei Carles III, la seva dona Camil·la, reina consort, i les despulles d'Elisabet II tornen aquest divendres a Londres, després que s'hagi descartat la possibilitat d'un primer trasllat al Palau de Holyrood, a Edimburg, com s'havia previst a l'operació Unicorn. A migdia, la campana de Sebastòpol a la Torre Rodona del castell de Windsor repicarà un cop per minut per cada any de la vida de la reina: es toca per commemorar la mort de la sobirana. Es va poder sentir per última vegada durant l'arribada del taüt de la reina mare al castell de Windsor l'any 2002.

Carles tindrà una primera audiència com a monarca amb la primera ministra, Liz Truss, al Palau de Buckingham tan aviat com sigui possible, potser a primera hora de la tarda. També es reunirà amb el comte mariscal, un càrrec hereditari ocupat pel divuitè duc de Norfolk, que s'encarrega dels arranjaments del funeral i que hauria d'acabar de polir els últims detalls dels actes que s'esdevindran. En principi, a les sis de la tarda Carles III s'adreçarà a la nació en un discurs televisat prèviament enregistrat. El rei, que ho és oficialment des del moment en què es va fer l'anunci de la mort de la seva mare, sap que s'ha de sobreposar al dolor de la pèrdua. Per tant, s'ha de deixar veure en públic tant com sigui possible. "La reina ha mort, visca el rei!" és la divisa que impera.

Les portes de Buckingham palace, ahir dijous a la tarda.

La Royal Horse Artillery del King's Troop dispararà salves d'honor des de Hyde Park. Oficialment, la casa reial romandrà en estat de "dol reial" durant un mes. Les banderes estaran a mig pal, els palaus tancats al públic i tots els compromisos públics reials seran cancel·lats. A la pràctica, bona part de la vida social, i tota la vida política del país, s'ha paralitzat des d'ahir a migdia.

La proclamació oficial de Carles III com a rei –encara que ja ho és– anirà a càrrec de l'Accession Council. L'hora no s'ha determinat encara, però podria ser aquest divendres a la tarda, o gairebé amb tota seguretat dissabte al matí, al Palau de Sant James, prop del Palau de Buckingham i de Clarence House, fins ara la residència oficial de l'hereu.

Al Parlament, els diputats es reuniran de les 14 a les 22 h per retre tribut a la reina. L'endemà, dissabte, un grup de parlamentaris faran jurament al rei i els tributs continuaran fins a la mateixa hora de la nit. El govern confirmarà al llarg d'aquest divendres la durada del dol nacional, que és probable que sigui d'uns 10 o 13 dies, fins l'endemà del funeral de la reina. La primera ministra i la resta del seu govern assistiran a un servei públic de commemoració a la catedral de Sant Pau.

Dia D+3

Al matí, el rei Carles III rebrà el condol al Westminster Hall, l'espai més antic que es conserva de les cases del Parlament. A continuació, s'embarcarà en una gira pel Regne Unit, començant amb una visita al Parlament escocès i un servei a la catedral de Sant Giles, a Edimburg.

Dia D+4

Carles III continuarà la gira a Irlanda del Nord, on rebrà una altra sessió de condol al castell de Hillsborough i assistirà a una missa a la catedral de Santa Anna de Belfast. Paral·lelament, a Londres, tindrà lloc un assaig per a l'operació Lleó, la processó del taüt des del Palau de Buckingham fins al Palau de Westminster.

Dia D+5

Es durà a terme l'operació Lleó, en què el taüt viatjarà des del Palau de Buckingham fins al de Westminster al llarg d'una ruta cerimonial per Londres. Hi haurà un servei a Westminster Hall quan arribi el taüt, que hi romandrà durant tres dies perquè hi pugui passar el públic a retre-li homenatge.

Dia D+6

Es farà l'assaig de la processó fúnebre estatal.

Dies D+7 - D+9

El rei Carles viatjarà a Gal·les per rebre una altra sessió de condol a l'Assemblea gal·lesa i assistir a una missa a la catedral de Liandaff, a Cardiff. Alhora, el govern i el ministeri d'Afers Estrangers ja prepararan la logística del funeral, que començarà a posar-se en marxa per organitzar l'arribada de mandataris i caps d'estat de tot el món.

Centenars de persones, a les portes de Buckingham Palace, aquesta nit de dijous.

Dia D+10

El dia del funeral Westminster Hall tancarà al públic al matí. Al voltant de les 10.30 h —tots aquests detalls estan subjectes a revisió— el taüt serà traslladat del cadafal al carruatge d'armes de l'estat, que estarà fora de la porta nord de Westminster Hall. Els membres de la família reial seguiran el taüt fins a la gran porta oest de l'abadia de Westminster. El servei, que probablement serà dirigit pel degà de Westminster, començarà a les 11 del matí i s'allargarà fins al migdia. Quan s'acabi l'ofici, quatre trompetistes estatals tocaran Last Post i Reveille, seguits de l'himne nacional.

El taüt tornarà al carro d'armes, que l'esperarà a fora de la porta oest de l'abadia, des d'on es portarà a Wellington Arch i Hyde Park Corner, passant per Whitehall, Horse Guards, The Mall, Queen Victoria Memorial i Constitution Hill.

Tots aquests detalls estan subjectes, de fet, a tota mena de canvis. El que és segur és que el d'Elisabet II serà un funeral d'estat multitudinari i global. El Regne Unit no en viu un d'aquesta mena des del 1965, quan va morir Winston Churchill. Si el Vell Lleó és un dels símbols per excel·lència del Regne Unit del segle XX, la vida d'Elisabet II s'ha allargat fins a la tercera dècada del segle XXI.

stats