Bèlgica

El 'pipigate' esquitxa el ministre de Justícia belga: nit de borratxera i orinades al furgó policial

Vincent Van Quickenborne defensa que no va imitar el gest d'orinar al vehicle de la policia, sinó que tocava una guitarra imaginària

2 min
El ministre de justícia belga Vincent Van Quickenborne

Brussel·lesAl país de la famosa estatueta del Manneken Pis ha esclatat un escàndol relacionat precisament amb el fet d'orinar. El ja batejat com a pipigate esquitxa directament el ministre de Justícia belga, Vincent Van Quickenborne. Els fets van passar fa unes tres setmanes, però han transcendit als mitjans ara. La televisió pública flamenca va tenir accés a un vídeo on assegura que es veuen tres dels convidats a la festa del cinquantè aniversari que el ministre va celebrar a casa seva orinant al furgó policial —sense ningú a dins, en aquell moment— que vigilava l'edifici.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mateixa televisió apunta que Van Quickenborne, que sempre va escortat perquè ha rebut amenaces de grups de narcotraficants, reia mentre els seus amics ruixaven el vehicle. El ministre ho ha negat en sessió parlamentària. Senzillament, ha defensat, havia sortit a acomiadar-se amistosament d'un dels amics abans que se n'anés.

El ministre també ha desmentit que, tal com asseguren els mitjans, va fer el gest d'orinar imitant els seus convidats i ha al·legat que segurament feia veure que tocava una guitarra elèctrica imaginària. "Soc aficionat a la guitarra, m'agrada el heavy metal, pot ser", va excusar-se Van Quickenborne, que va fer riure alguns dels seus companys parlamentaris i presentadors de televisió que seguien la compareixença en directe. També va dir que va obrir i tancar la porta del furgó policial "perquè no estava ben tancada".

Van Quickenborne manté que no recorda gaire què va passar aquella nit de borratxera —"Fer cinquanta anys és un moment important, vaig voler celebrar-ho com quan era jove", va justificar-se— i va descriure la seva reacció als diputats del Parlament belga: "Els vaig trucar, els vaig insultar i els vaig dir que s'havien de presentar davant la Fiscalia". "Vaig sentir vergonya de la gent que vaig convidar i que van orinar sobre un furgó policial. I no una vegada, no, sinó fins a tres vegades. És inadmissible".

Finalment, també ha demanat disculpes "a tots els agents de policia que es desplacen diàriament amb furgó policial com el que estava aparcat" a la porta de casa seva, al poble de Kortrijk, i va remarcar que en cap cas volia faltar al respecte als cossos policials. Tot i les disculpes, uns quants líders polítics de l'oposició, sobretot de l'extrema dreta, insisteixen a demanar-ne la dimissió.

stats