Regne Unit
Internacional Europa 19/01/2023

La policia d'Irlanda del Nord expulsa nou agents per delictes sexuals i n'investiga 32 més

Els agents investigats, implicats en 74 casos de delictes contra la llibertat sexual, han estat suspesos

3 min
Seguretat per la visita d' Isabel II d'Anglaterra a Belfast/AFP PHOTO / PETER MUHLY

LondresL'escàndol de l'agent de policia de Scotland Yard David Carrick, que aquesta setmana s'ha confessat autor d'almenys una vintena de violacions en les últimes dues dècades, està tenint repercussions semblants en altres forces al Regne Unit. En aquest cas, la Policia d'Irlanda del Nord (PSNI, en les sigles en anglès), que ha informat aquest dijous que l'any passat va acomiadar nou membres del cos per mala conducta, "que tenia un element sexual o domèstic" com a rerefons. En altres paraules, per abusos sexuals o violència masclista en l'àmbit familiar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al mateix temps, la força ha suspès 32 oficials mentre investiga 74 casos més de possible mala conducta, igualment per motius sexuals. És a dir, almenys per presumptes abusos o potser, fins i tot, violacions. Alguns dels successos ara en revisió es remunten a fa uns anys.

Un patró de conducta

Les noves dades esbossen un patró de conducta molt preocupant, misogin, violent i masclista, d'un cos de policia que ja entre els anys 2016 i 2021 va veure com 39 oficials més eren investigats també per presumptes delictes sexuals. D'aquelles denúncies i les investigacions internes que en van derivar, cinc expedients van acabar sent confirmats. Com a resultat, tres agents van ser destituïts, i dos van ser empresonats. Sis oficials de policia més van renunciar a la plaça després que els seus noms apareguessin vinculats a les denúncies per pràctiques delictives.

Però tal com ha passat reiteradament a Scotland Yard, el cert és que les queixes o denúncies per abusos sexuals en els cossos de policia del Regne Unit no s'han pres seriosament durant anys, i només arran del segrest, violació i assassinat de la jove londinenca Sarah Everard, primer, i ara del cas Carrick, dos anys després, els responsables policials i el ministeri de l'Interior han ordenat una revisió dels casos presents i dels ocorreguts en els últims deu anys.

Fa dos anys, per exemple, en la revisió d'un cas, una treballadora del Servei de Policia d'Irlanda del Nord va assegurar que no s'havien atès les denúncies que va presentar contra un dels seus membres per un repetit delicte d'agressió sexual. Un detectiu, Ronan Sharkie, va sotmetre la denunciant, Sinead McGrotty, a anys d'assetjament sense que els superiors del cos de policia fessin res per aturar-lo, tot i les queixes de la víctima. Les al·legacions van provocar l'obertura d'un procés sancionador intern, però l'agent no va ser suspès de funcions i, per tant, va conservar el lloc de treball. El detectiu, finalment, va acceptar un càrrec de tocaments inadequats i va ser multat amb 250 lliures. Posteriorment, la revisió de l'expedient, ordenada l'octubre del 2021 després de la violació i assassinat de Sarah Everard, va acabar amb l'entrada a presó de Sharkie. Entitats de suport a les dones s'han mostrat aquest dijous escandalitzades pels viacrucis que han hagut de passar les víctimes abans no s'han atès les denúncies.

Un altre escàndol a Scotland Yard, ara amb menors

D'altra banda, dos agents de la policia metropolitana de Londres (Scotland Yard), retirats de la força ja fa deu anys, han sigut acusats aquest mateix dijous de delictes d'abús sexual infantil com a part d'una investigació que afectava un inspector en cap de la Met que va ser trobat mort el dia en què havia de ser posat a disposició judicial. La difusió de la notícia té lloc en una setmana especialment terrible per al prestigi de la policia londinenca, que no aconsegueix ni aixecar cap ni netejar la seva imatge.

En el comunicat en què n'informa, la policia de Londres assegura que els càrrecs són el fruit d'una llarga i complexa investigació sobre Richard Watkinson, de 49 anys, inspector en cap de la policia a la unitat de comandament de l'àrea oest. Watkinson va ser trobat sense vida la setmana passada, just el mateix dia que havia de posar-se a disposició judicial, acusat de conspiració per fer, distribuir o mostrar imatges de menors. Els primers indicis no consideren sospitosa la seva mort.

A diferència del cas de l'agent David Carrick, en el de Richard Watkinson no hi havia cap denúncia prèvia sobre presumpte comportament irregular. Els dos expolicies, Jack Addis, de 63 anys, i Jeremy Laxton, de 62, compareixeran davant del tribunal de Westminster el 9 de febrer.

stats