Gran preocupació al Regne Unit per la salut d'Elisabet II

Buckingham suggereix un empitjorament de l'estat de la reina i els prínceps Carles i Guillem viatgen a Balmoral

3 min
Un moment de l'audiència de la reina a la nova 'premier', Liz Truss, fins ara la darrera imatge pública d'Elisabet II

LondresInusual comunicat del Palau de Buckingham aquest dijous al migdia: Elisabet II, de 96 anys, està sota una supervisió mèdica especial al castell de Balmoral, la residència d'estiu de la monarquia britànica, ja que els metges consideren "preocupant" el seu estat de salut. I perquè ho manifestin en públic d'aquesta manera, la condició física de la monarca ha de ser realment seriosa. Tant, que el príncep Carles s'hi ha desplaçat amb la seva dona. També hi va de camí el príncep Guillem. Al mateix temps, els altres tres fills d'Elisabet s'estan desplaçant a Escòcia. I en els darrers minuts s'ha informat que els ducs de Sussex, el príncep Enric i Meghan Markle, també estant a punt de volar cap a Aberdeen, l'aeroport més proper al castell de Balmoral, des d'Alemanya.

El comunicat de la casa reial diu: "Després d'una avaluació addicional aquest matí, els metges de la reina estan preocupats per la salut de sa majestat i han recomanat que estigui sota supervisió mèdica".

La salut de la reina sempre s'ha considerat un tema personal i el palau reial no acostuma a fer mai aquesta mena de comentaris. "La reina està confortable a Balmoral", es tanca el breu anunci. Però l'adjectiu confortable pot suggerir un ampli ventall de situacions, sobretot quan els "problemes de mobilitat" que en els darrers mesos s'han invocat per justificar absències d'Elisabet II de la vida pública no s'hi esmenten.

Al llarg del matí, el Regne Unit ha estat pendent de l'anunci que ha fet la primera ministra, Liz Truss, sobre com fer front a l'augment dels preus de l'energia. Però arran del comunicat del portaveu reial s'ha pogut copsar la gravetat de la situació i, de sobte, els mitjans de comunicació han passat el pla energètic de Truss a segon terme o, més ben dit, a enterrar-lo. Perquè des de migdia, hora local, l'atenció de premsa, ràdio i televisió només se centra en l'estat de salut de la monarca.

La mateixa premier –i com ella altres personalitats de la vida política present i passada– ha fet un comentari gens encoratjador quant a una possibilitat de millors notícies. A Twitter, Truss ha dit: "Tot el país està profundament preocupat per les notícies del Palau de Buckingham d'aquest migdia. Els meus pensaments, i els pensaments de la gent del nostre Regne Unit, són amb sa majestat la reina i la seva família en aquest moment".

D'altra banda, Buckingham ha anul·lat la cerimònia de relleu dels membres de la guàrdia de la reina d'Anglaterra a causa de l'estat de salut d'Elisabet II. Fotografies d'AFP mostren un cartell que avisa: "Avui no hi haurà cerimònia de canvi de guàrdia".

Un cartell al Palau de Buckingham avisa que "avui no hi haurà canvi de guàrdia".

Què passa si Elisabet II mor a Escòcia?

Encara que mai se n'han divulgat els detalls de forma oficial, tot està previst per fer front, més tard o més d'hora, a la inevitable desaparició d'Elisabet II. Es tracta de les operacions Unicorn, en cas que el traspàs es produís a Escòcia, i l'operació London Bridge is Down. De moment, i en tant que és a Escòcia, entraria en funcionament la primera. Diferents informacions publicades el 2019 indiquen que el cos de la reina seria dut al Palau de Holyrood, a Edimburg, a tocar del Parlament escocès. Aquest palau, juntament amb la cambra de Holyrood i la catedral de St Giles, a la Royal Mile, esdevindrien el focus principal per al públic i els mitjans de comunicació de tot el món, perquè en principi el taüt seria traslladat a l'esmentada seu. Posteriorment, les despulles viatjarien en un tren reial des de l'estació de Waverley fins a Londres, on tindria lloc el funeral.

stats