Internacional Europa 20/07/2023

El preu dels cereals es torna a disparar arran dels atacs russos al mar Negre

La tercera nit de bombardeigs sobre Odessa, punt clau per a l'exportació de grans ucraïnesos, ja impacta en els mercats globals

3 min
Serveis d'emergències en un incendi després de l'atac d'un míssil a la ciutat de Mykolaiv, Ucraïna.

LondresVladímir Putin ja té recompensa als atacs de les darreres 72 hores sobre Odessa i altres ciutats properes, i després que el Kremlin hagi amenaçat explícitament els vaixells que naveguin pel mar Negre en direcció als ports d'Ucraïna com a potencials objectius militars. El preu dels cereals ha augmentat exponencialment als mercats mundials després que Moscou hagi abandonat l'acord a què fa un any havia arribat amb les Nacions Unides i que garantia el pas segur de les exportacions de grans ucraïnesos a la resta del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, el blat als mercats europeus es va disparar el 8,2% en relació amb el dia anterior, fins a arribar als 253,75 euros per tona. Per la seva banda, el blat de moro va pujar el 5,4%. Pel que fa al mercat de futurs, el blat als Estats Units també es va apujar el 8,5%, l'increment diari més elevat des que va començar la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022. I aquest dijous, els futurs del blat han tornat a augmentar un 2,27% més, fet que marca el sisè avanç diari consecutiu. Amb tot, els preus no han arribat, de moment, als pics a què es van enfilar dos mesos després de la invasió. Aleshores, la tona de blat va fregar els 466 euros i la de blat de moro va arribar als 310.

En tot cas, el Consell de Seguretat de l'ONU ha convocat una reunió per a demà amb l'objectiu d'abordar la nova situació, que amenaça la seguretat alimentària de països que abans de la guerra depenien molt de les importacions de grans d'Ucraïna, entre altres, el Líban Pakistan, Líbia o Etiòpia, per exemple. L'augment del preu, a més, pot impactar en termes generals en els processos inflacionaris que pateixen pràcticament totes les economies del món.

Els atacs continuen

Com a part de la renovada ofensiva del Kremlin durant les darreres hores, en aquest cas sobre les ciutats d'Odessa i Mikolaiv, almenys tres persones ha mort i 27 més han quedat ferides. A més, encara hi ha hagut una altra víctima mortal de bombardeigs a la regió de Khàrkiv, molt propera a la frontera russa.

Atac a la Ciutat d'Odessa, Ucraïna.

A Mikolaiv, al sud d'Ucraïna, els bombers han hagut de fer front a un gran incendi durant la nit. Un edifici d'habitatges de tres plantes ha quedat parcialment destruït, i altres edificis adjacents han quedat igualment danyats pel foc. L'exèrcit ucraïnès ha informat aquest dijous que les forces russes havien llançat 19 míssils i 19 drons durant la nit i que cinc dels míssils i 13 dels drons havien estat abatuts per les defenses antiaèries.

L'atac d'aquesta nit ha sigut el tercer consecutiu sobre Odessa, banyada pel mar Negre i el port clau per a l'exportació de cereals ucraïnesos, que el Kremlin vol evitar com sigui. El resultat dels atacs de la matinada de dimarts va provocar la destrucció de fins a 60 milions de tones de gra que estaven emmagatzemades al port de la ciutat esperant l'exportació, així com part de la infraestructura on es conserva.

Josep Borrell, el cap de la diplomàcia europea, ha assegurat aquest dijous des de Brussel·les que "Rússia és responsable d'una gran crisi mundial de subministrament d'aliments" pel trencament del programa a què va arribar amb Nacions Unides. "El que ja sabem és que això crearà una enorme crisi alimentària al món", ha dit abans d'iniciar una reunió amb els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea.

Resposta de Kíiv

La Crimea ocupada per Rússia també ha resultat afectada durant la nit, segons ha assegurat al seu canal de Telegram el líder local designat pel Kremlin, Serguei Aksionov. Una adolescent ha mort quan un dron ha impactat sobre quatre edificis administratius al nord-oest de la península, annexionada il·legalment per Rússia el 2014. Crimea, de fet, ha estat afectada també durant tres dies consecutius. Un presumpte atac de drons ucraïnesos des del mar va danyar dilluns el pont de Kertx, que uneix la península al sud de Rússia. Part d'una autopista clau també es va tancar dimarts a causa d'explosions en un dipòsit de municions proper.

stats