Regne Unit
Internacional Europa 02/12/2022

Primera derrota electoral per a Rishi Sunak

El Partit Laborista augmenta l'avantatge en l'elecció parcial de Chester, en un nou revés per al primer ministre britànic

2 min
La nova diputada laborista Samantha Dixon aquesta matinada, poc després de conèixer que havia resultat guanyadora de l'elecció parcial

LondresDerrota electoral per al premier britànic Rishi Sunak. La primera elecció parcial a què ha fet front des que va arribar a Downing Street a finals d'octubre ha confirmat, aquest divendres a la matinada, les pitjors expectatives per als conservadors. La circumscripció electoral de Chester ha donat una molt folgada victòria a la laborista Samantha Dixon, que conserva l'escó. Les enquestes auguraven la victòria, però la diferència de vots ha sigut molt més gran que la de les eleccions del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dixon ha obtingut 17.309 vots, el 61%, i gairebé 11.000 més que el candidat tory. El 2019 la diferència només va ser de 6.164 sufragis, fet que representa una variació a favor del laborisme del 13,8%. Aquesta oscil·lació de vots és la sisena més gran entre els dos partits britànics des del 1945, i superior a l'última elecció parcial, que va tenir lloc al mes de juny. També és el pitjor resultat per als tories al districte de Chester, al nord-oest d'Anglaterra, a tocar de la frontera amb Gal·les, des del 1832.

L'elecció parcial es va desencadenar arran de la renúncia de Chris Matheson, l'anterior diputat laborista de la ciutat, que va abandonar el Parlament i va ser suspès pel partit després que un informe del comitè d'ètica dels Comuns revelés que va assetjar sexualment una jove empleada. Matheson va admetre algunes de les acusacions en contra, però va insistir que el seu comportament va ser del tot "paternal". La participació, com és costum en aquesta mena de cites electorals, va baixar del 71,1% a les eleccions generals del 2019 al 41,2%.

Males cartes per als conservadors

El resultat pot ser vist com un nou revés per al primer ministre, Rishi Sunak, que pot veure la seva autoritat política soscavada. Les enquestes sistemàticament presenten un paisatge desastrós per als conservadors, amb una mitjana nacional per sota del 25% d'intenció de vot. En aquest sentit, l'últim sondeig fet públic, elaborat per YouGov entre el 29 i 30 de novembre, ha posat de manifest l'evolució a la baixa dels tories i l'augment del suport per al Reform UK Party, que lidera el polític xenòfob Nigel Farage.

La greu crisi econòmica que passa el Regne Unit, l'onada de vagues previstes fins al 24 de desembre contra l'augment del cost de la vida, la caòtica situació del Servei Nacional de Salut i el sentiment creixent entre la població que el Brexit va ser un error, que ara s'està pagant amb escreix, fa que la tasca de govern de Sunak sigui cada cop més complexa.

En aquest context, les revoltes dins del Partit Conservador poden fer del tot ingovernable el país, que s'endinsa ràpidament en el que ja tothom en diu nou hivern dels descontents, en referència a la situació que es va viure entre el novembre del 1978 i el febrer del 1979, amb vagues i tota mena de protestes i crisi econòmica, que va acabar amb el govern laborista de Jim Callaghan i va desfermar l'arribada al poder de Margaret Thatcher el maig d'aquell mateix 1979.

stats